Vandaalid lasteaiahoovis: lõhkumine ja roppused (9)

Vandaalid lasteaiahoovis lõhkumine ja roppused

LASTE MÄNGUVÄLJAK: Keegi on võtnud arvamiseks, et Rohu lasteaia lapsed peavad mängima katkises mängulaevas või peavad teadma seda, et keegi Kris on nende karussellis asjal käinud. Foto: Sander Ilvest

Kõik Kuressaare lasteaiad on kokku puutunud lõhkumise ja lagastamisega. Kõige värskemad jäljed vandaalide tegutsemisest avastasid Rohu tänava lasteaia töötajad pärast koolivaheaega.

“Nii kurb, et nad lõhuvad,” ütles Kuressaare Rohu tänava lasteaia direktor Anne Maripuu (fotol), meenutades, et just tänavu suvel sai mänguväljak kõik turvaalused ning lapsevanemad tegid lausa hoogtööpäevaku, et kõik ilusasti korda saaks.

Kuid vaatamata sellele, et lasteaia ilusas hoovis on ruumi palju ja jagub kohti, kus istuda või mängida, on neid, kes leiavad, et just mudilaste atraktsioonide peal tuleks oma jõudu proovida. Näiteks on jalaga puruks löödud mänguväljaku laudosad, millest jõud üle käis, vedrukiige rattad on lahti monteeritud ja kõige hämmastavam on see, et keegi võtab pea igal õhtul vaevaks järjekindlalt lammutada mänguväljaku tagaküljes olevat telliskivimüüri, jättes lahtised kivid õuele vedelema.

Naabrid võiksid valvsamad olla

“Puruks löödud atraktsiooni jupid koristasime kohe ära, et lapsed end ei vigastaks,” rääkis Maripuu, lisades, et müürist lahti pekstud telliskive korjavad nad aiast samuti pea igal hommikul, rääkimata mahaloobitud suitsuotstest, tühjadest limonaadipudelitest ja krõpsupakkidest. Kui sigatsejate jõud asjadest üle ei käi, siis soditakse markeri või värvidega seinu ning määritakse aknaid poriga.

Lihtsalt lõhkumine ja sodi maha jätmine on suur probleem ning töötajad paluvad lähedalasuvate majade elanikel olla tähelepanelikumad. Kui nad märkavad õhtuti lasteaia valgustatud hoovis kahtlast liikumist, võiksid nad sel-lest teatada. Hoovist jalutab läbi ka turvafirma, kel jaanuaris õnnestus politsei abiga üks vandaalitseja ka tabada.

Anne Maripuu paneb kõikidele teismelistele südamele, et lasteaia hoovi võib õhtul mängima või istuma tulla küll, kuid ta palub korda hoida ning austada lasteaia töötajate ja lapsevanemate kätetööd.

Probleeme on ka teistes lasteaedades

Probleeme vandaalidega on olnud ka Pargi lasteaias, kus suuremad lõhkumised olid küll kaks aastat tagasi, kuid sel sügisel on seal õnneks tulnud vaid hoovist prügi koristada.

“Oleme läinud seda teed, et ajame kambad lihtsalt ära,” rääkis Pargi lasteaia direktor Riina Saar, lisades, et elab lasteaia lähedal ning seetõttu on tal kergem õuealal silma peal hoida.

Ka Ida-Niidu lasteaias ja Ristiku lasteaias on sel sügisel vaiksem olnud.

“Kell 21 paneme väravad lukku ja aiad on meil kõrged,” selgitas Ristiku lasteaia direktor Monika Talistu, lisades, et vaatamata sellele oli neil umbes kuu aega tagasi ikkagi üks uks aerosooliga ära soditud.

Viimasel ajal on natuke rahulikum olnud ka Tuulte Roosi lasteaias, kuid päriselt ei ole vandaalide käest pääsenud seegi lasteaed.

“Meil murti mängumaja ukselink pooleks,” tõi Tuulte Roosi lasteaia direktor Helle Karu näite ja lisas, et see oli ikka jõudu nõudev vägitükk, sest ukselink ei olnud mitte lihtsalt küljest rebitud, vaid suisa pooleks tehtud.

Karu tunnistas, et nad on igasuguseid aegu üle elanud, ning on veendunud, et ega ükski lukk inimest pea, kui inimesel endal mõistust pole.

Omamoodi mured on ka kesklinna eralasteaial. “Otsest lõhkumist meil ei ole, kuid taara korjamise tuur on igal esmaspäeval,” ütles kesklinna eralasteaia Naerusuu direktor Tiia Leppik, kes on kõige rohkem hädas just sellega, et lasteaia hoovi jäetakse palju sodi ja prügi ning on juhtumeid, kus lausa päevasel ajal toimetavad lasteaia lähedal ja linnavalitsuse nurga taga mõned täiskasvanud oma ihuhädasid, ning selle vastu võitlemine tundub lootusetu.

 

Kuressaare konstaablijaoskonna piirkonnapolitseinik Ahto Aulik:

Viimasel ajal ei ole olnud probleeme lasteaedade territooriumil käivate noortega, kuna avaldusi lõhkumiste kohta viimasel ajal tehtud pole.

Tulemuslikkusest on näide tuua jaanuarikuisest Rohu tänava lasteaiast, kui seal lõhuti aken. Selle teo toimepanija on tabatud ja sai ka karistada.

Kui vara lõhkumise kohta laekub politseile teade või avaldus, alustame kindlasti ka väärteomenetlust.

Kõiki linna lasteaedu valvab Kuressaare linnas turvafirma G4S, kes teeb lasteaedadesse patrullkäike nädala sees öösel vähemalt ühe korra ja nädalavahetustel kolm korda öö jooksul. Turvafirma fikseerib olukorra lasteaias ning kui lasteaia territooriumil on isikuid, kes ei peaks seal olema, aetakse nad sealt ära ja nende nimed pannakse kirja. Oma tähelepanekutest saadab turvafirma iga nädal ettekande ka politseile.

Arvestades teadete hulka, võib öelda, et suur probleem see pole, kuid muidugi ei tähenda see ka seda, et probleem oleks olematu.

Kui politseil on alaealiste suunitlusega politseioperatsioonid reede või neljapäeva õhtuti, siis kontrollitakse alati ka kõiki lasteaedu ja fikseeritakse seal olevad isikud, keda seal viibib küll harva.

Üks probleem lasteaedades lõhkumise ja lagastamisega on kindlasti ka see, et lihtsalt ei anta politseile neist juhtumitest teada.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 500 korda, sh täna 1)