Käimas on noorsootöö nädal

Käimas on noorsootöö nädal

ELU NAGU SEIKLUS: Mõnikord on elu nagu seikluspark – ees on hüpe tundmatusse, aga kui oled korralikult valmistunud ja tead, kuidas maanduda, siis julged ka hüpata. Pildil Kätriin Kaunis Kaarma suvelaagri seikluspäeval Roosta puhkekülas. Foto: Ilme Õunapuu

Sel aastal toimub taas üleriigiline noorsootöö nädal, millega tõmmatakse avalikkuse tähelepanu noorsootööle, mis seekord on suunatud eelkõige noorte sotsiaalse tõrjutuse ja osaluse teemale.

Sotsiaalsed probleemid võtavad aina enam igapäevaelus võimust ja nende all on lapsed ja noored üks suurem kannatajapool. Sotsiaalsete probleemide all ei peeta alati silmas majanduslikke raskusi, vaid ka puudulikke oskusi oma elujärje parandamiseks, tahtmatust, huvipuudust või passiivsust lahenduste otsimisel, mis kõik viivad sotsiaalse tõrjutuseni. See omakorda tekitab nõiaringi, kust välja pääsevad omal jõul vähesed.

Noorsootöö ei ole üks ja ainus võluvits selliste probleemide lahendamisel, küll aga saab koostöös teiste valdkondadega sellises olukorras olevate noorte heaks palju ära teha. Näiteks jagades neile eluks vajalikke oskusi ja teadmisi, õpetades neid iseseisvalt hakkama saama, enda eest hoolitsema (jah, ka kätepesu tuleb teinekord õpetada), kaaslastega arvestama ja keerulistes olukordades toime tulema.

Noor õpib üsna palju eeskujudest

Kui ema või isa kodus suunab, soovitab ja mis kõige tähtsam, ka ise käitub oma sõnade kohaselt, siis eelkõige sellest laps juhindubki. Mõnikord ei ole lapsel positiivset eeskuju kodust võtta. Siin see “õhukesel jääl” kõndimine hakkabki – kas noor läheb isevooluteed ja satub pahandustesse või oskame teda õigel hetkel märgata ja talle abiks olla.

Kõlab küll üsna äraleierdatud klišeena, et iga noor on meie jaoks väärtus, noored on tulevik, ja kõik need teised ilusad sõnad… Jah, muidugi, küllap nad ongi. Küsimus on selles, kuidas me ilusate sõnade kõrval neidsamu noori väärtustame, kas me kuulame neid, kas me arvestame nende soovidega. Või noogutame ja teeme ikka nii, nagu meile, täiskasvanutele mugavam tundub?

Osaluskohvikus arutletakse mitmesugustel teemadel

Need, kes tahavad noorte arvamusi kuulda võtta, kogunevad sel reedel, 9. novembril Kuressaare kultuurikeskusse, kus toimub üle-eestiline “Noorte osaluskohvik”. Ligi 170 noore saar-lase ja n-ö otsustajate (omavalitsuste juhid, riigikogu liikmed, haridus-, kultuuri- ja noorsootöötajad jpt) osavõtul arutletakse mitmesugustel teemadel.

Näiteks huvihariduse kättesaadavus, noorte infolevi probleemid, põlvkondade koostegutsemine ning noorte kogemuspõhiste õppimisvõimaluste suurendamine erinevate organisatsioonide ja projektides osalemise kaudu. Lisaks on igal maakonnal n-ö oma piirkondlikud teemad. Loodetavasti saab sellel üritusel sündivaid tibusid loendada hiljemalt juba järgmisel sügisel.

Küsisin Kaitseliidu Saaremaa maleva kodutütarde instruktorilt Ingrid Paistelt, millega tema jaoks seostuvad noorus ja noorsootöö. Tema saadetud luuletus avab kenasti noorsootöö päikselisema poole. Just seda teile soovingi: päikselist noorsootöö nädalat!

Ilme Õunapuu
noorsootöö vanemspetsialist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 158 korda, sh täna 1)