Vessiku tuulikus võiks kunagi taas vilja jahvatada

Vessiku tuulikus võiks kunagi taas vilja jahvatada

SPETSIALISTIDE HINNANG: Veskite uurija Mihkel Koppel ja muinsuskaitsespetsialist Tõnu Sepp vaatavad senitehtu üle. Mehed jäävad rahule. Ees ootab aga veel palju tööd. Foto: Tõnu Veldre

Käesoleva kirjutisega alustab Saarte Hääl kümnest osast koosnevat artikliteseeriat, milles tutvustame Saare maakonna üheks sümboliks kujunenud tuulikute hetkeolukorda.

Avalöögiks valisime tuulikute uurija Mihkel Koppeliga Kärla vallas Karida külas asuva Ves(s)iku tuuliku, mis on omaniku ja muinsuskaitseameti koostöös kahe kuuga läbinud uuenduskuuri.

Loomulikult peatume edaspidi ka nendel tuulikutel, mis on praegu väga viletsas seisus, ent mille omanikul on tulevikunägemus olemas. Muidugi kirjutame neist tuulikuist, mis peremehed kenasti korda teinud on.

Vessiku tuulik jääb Oriküla mõisa maadele. Tegemist on põlise veskitaluga. Praegu siin elav Ants Lõhmus ütleb, et tema suguvõsas on möldriametit peetud juba kuus põlve. Ennast ta veskimeheks ei pea. “Rohkem ikka rauatöömees oldud,” muheleb Lõhmus.

Siiski tunnistab ta, et nõukogude ajal sai oma vili ja ka sõprade oma veskist läbi lastud. “Ega siis reklaami teha tohtinud, kõik oli ju riigi oma,” raputab eakas mees pead. Möldriamet sai selgeks isa kõrvalt õppides. Pärast tuli endal katsetada, sest tiivad kaotanud tuulik tehti ümber mootorveskiks. Ants on kindel, et kui natuke putitada, saab veskis ka praegu jahu teha. Viimati töötas tuulik 2002. aastal.

Muinsuskaitsespetsialist Tõnu Sepp, kelle juhtimisel veskis suvel korrastustöid tehti, ütleb, et kui omanikul on huvi asja vastu, saab ajaloomälestise juures lihtsate vahenditega ära teha suure töö. Kui sel aastal asendati Vessiku tuuliku välislaudis, siis järgmisel aastal on kavas korda teha selle Hollandi tuuliku paekivist alaosa, paigaldada aknad ja tõrvata hoone puitosad.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 232 korda, sh täna 1)