Vana traalimees jutustab: Kuidas tekivad legendid – Seiukivi

Vana traalimees jutustab Kuidas tekivad legendid Seiukivi

Foto: Sander Ilvest

Kuldsed seitsmekümnendad Veere sadamas. Päike on oma esimesed valguskiired üle metsa ja mere laotanud. Kõikjal on tunda saabuva sügise hõngu. Järsku rikub seda sügisvaikust metsa vahelt kostev mootorrataste mürin. Saabuvad noored mehed, kes, nagu näha, on öö läbi pidutsenud ja väga lõbusad.

Meeste nimed on Kaarel, Richard ja Karla – viimast kutsutakse lõbusa jutu ja olemise tõttu Seiuks. Sel ajal kutsuti silmapaistvaid noori mehi isanimega Andrei, naisenimega Marju, metslooma nimega Mõmmi ja nii edasi.

Et noored mehed olid Jawadega, tekkis nende ümber kohe lõbus vestlusring – oli ju Jawa sel ajal sõna omaette, võrreldes teiste mootorratastega klass nr 1.

Et ilm oli vaikne, algas tavapärane mereleminekuks valmistumine. Laevajuhid vormistasid mereleminekupabereid, mehaanikud käivitasid masinaid jne. Traallaevas oli sel ajal niisugune kord, et kapten ja tüürimees leppisid omavahel kokku, kumb sõidab püügikohta ning kumb otsib ja püüab kala. Tavaliselt oli ülesõidul tüürimees ja püügil kapten, nii oli ka seekord roolis Karla ehk Seiu.

Oli veel see aeg, kus piirivalvurid ehk pograd rivistasid laevamehed laeva tekki, kus käis passikontroll, teine piirivalvur kontrollis laeva ruume, otsides ärakargajaid bandiite.

Vana traalimees Arvi

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 410 korda, sh täna 1)