Taanlaste vägiteod juhatavad meid oma mineviku juurde

Taanlaste vägiteod juhatavad meid oma mineviku juurde

JAANIS PRII: Kui ei taha endale koju hunnikuid raamatuid kuhjata, on e-raamat hea lahendus. Foto: arhiiv

Kunagi kinkis üks taanlasest sõber mulle oma rahvuskroonika “Gesta Danorum” ehk eesti keeli “Taanlaste vägiteod”. Öökapiraamat ei oleks sellest toona saanud mitmel põhjusel.

Esiteks muidugi seepärast, et taanikeelset raamatut ma sõnaraamatuta lugeda ei oskaks. Teiseks, kui see olnukski eestikeelne, oleks see öökapiraamatuks olnud liiga paks ja raske, panin kaalule ja sain 1,8 kg. Nii ta siis jäi riiuli kaugemasse nurka tolmu koguma.

Miks valida just e-raamat?

Hiljuti ostsin endale e-lugeri. Mugav, õhuke ja kerge seade. Ja mis kõige tähtsam, e-tint-ekraan on nagu paber. Ei väsita silmi ega midagi. Kui ei taha endale koju hunnikuid ajakirju ja raamatuid kuhjata, siis on see hea lahendus. Minu meelest ei asenda sellist seadet ükski tahvelarvuti. Kui oled ikka päev läbi vaadanud helendavat ekraani, siis ei suuda mingi jõud sundida sind seda tegema veel kodus vabal ajal.

Kiigates ringi eestikeelsete e-raamatute poes, leidsin, et seesama Saxo Grammaticuse suurteos on küll mitte täies mahus, aga osaliselt ilmunud Loomingu Raamatukogus ka eesti keeles. Ja see oli saadaval ka e-raamatuna. Eesti keelde on selle tõlkinud Anu Saluäär.

Jaanis Prii

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest. 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 284 korda, sh täna 1)