Rikutud loodus ajas Karida küla rahval karva turri (19)

Rikutud loodus ajas Karida küla rahval karva turri

ÜLESKÜNTUD KADASTIK: Kuigi praegune pilt on trööstitu, lubavad nii metsaraiet korraldanud Janar Aavik (pildil) kui ka Antti Lõugas, et kohe esimeste külmade saabudes teevad nad kinnistule tekitatud roopad korda. Mehed loodavad, et see juhtub juba novembris. Foto: Sander Ilvest

Kärla valla Karida küla on tunnistatud miljööväärtuslikuks alaks, mis tänavu sügisel on paraku tõsiselt kahjustada saanud.

Kui külast läbi läinud ralli ja põllumajandusmasinad on teed auklikuks teinud, siis kadastikule on külarahva hinnangul andnud tõsise hoobi metsafirma, kellele kinnistu kuulub.

“Karida küla on Kärla valla üldplaneeringus tunnistatud miljööväärtuslikuks päris mitmel põhjusel. Üks neist on kaunid ja säilitamist väärt kadastikud. Samuti külatee koos kiviaedadega,” rääkis Karida külas suvekodu omav Kaarel Kasemets, lisades, et eriti sellel sügisel on küla miljööd kahetsusväärselt kahjustatud.

“Esmalt intensiivse põlluharimisega, kus parimaks juurdepääsuks põllumaale on sajuvete perioodil peetud külateed, mis suuremat kandevõimet ei oma,” ütles Kasemets, mainides, et teise olulise märgi külateele pani selle aasta ralli, kus leiti otsetee läbi küla.

“Ilus loogeline külatee sõideti sirgeks,” ütles Kasemets, kelle sõnul oli paigast nihutatud koguni raske piirikivi. Kuigi rallimehed käisid oma teo tagajärgi silumas, on külatee praegu ikka täis roopaid, pori ja virtsaläga.

“Kolmas kahjur on ilmunud kõige märjemal ja liigniiskemal ajal, kus raiutud puude väljaveoga on antud loodusele tõeline kirvehoop, millest meie küla niipea ei toibu,” kirjeldas Kaarel Kasemets, kelle sõnul on metsa ülestöötamise kohutavaid jälgi Karida küla maadel varemgi olnud, kuid need olid siiki tagasihoidlikumad.

“See pilt on tõesti trööstitu,” arvasid eile OÜ Metsafinants juhatuse liige Antti Lõugas ja Karidas metsatöid korraldanud ettevõtte üks osanikke Janar Aavik. Mehed kinnitasid, et rikutud kinnistu kuulub neile endile, ja lubasid, et likvideerivad tekitatud korralageduse kindlasti.

“Katsusime esimesed külmad ära kasutada ja läksime metsa,” rääkis Aavik, lisades, et kui nad olid paari koorma jagu puid välja tuua saanud, mõistnud nad, et tööd tuleb lõpetada, sest maa on liiga pehme.

Samuti ei saa metsafirma maid praegu korda teha, sest sinna pole võimalik ühtegi masinat peale viia. “Ootame külmakraade, et serv ära siluda ja vaade inimeste jaoks taas ilusaks teha,” sõnas Aavik. Antti Lõugas lisas, et varem võtsid nad tee äärest vaid võsa ja mõned kuivanud kadakad.

Kui sellel krundil katkestati tööd kolme koorma järel, siis hetkel seisavad metsafirmal kehva ilmastiku tõttu kõik tööd. Kel soovi, võib igast kokkuostupunktist kinnitust saada, et Metsafinants ei ole kahe kuu jooksul viinud kokkuostupunkti mitte ühtegi puud, kinnitasid Aavik ja Lõugas. Metsafirma mehed lisasid, et kui nad on külateid rikkunud, on nad need alati ka enda järelt korda teinud. Viimati olevat nad näiteks Leisi vallas lausa 300 meetrit teed killustikuga taas siledaks lihvinud.

Tekkinud olukorrast on teadlik ka Kärla vallavanem Villi Pihl, kelle sõnul on metsafirma lubanud kõik korda teha.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 3 604 korda, sh täna 1)