Hermann Kask plaanib Torgu koolielust raamatu välja anda (4)

Hermann Kask plaanib Torgu koolielust raamatu välja andaKauaaegne Torgu kooli direktor ja kunagine vallavanem Hermann Kask (fotol) koostab raamatut Torgu koolielust, mis loodetavasti saab kaante vahele tuleva aasta esimesel poolel.

“Materjali on minu arvates piisavalt. Raamat on lõpetamisjärgus, võtab veel aega nädal või kaks, siis on ta üle vaadatud ja valmis,” ütles Hermann Kask. Ta lisas, et kuna ta oli Torgus koolidirektorina ametis 1954. aastast ning koolieluga hästi kursis, siis on see nagu kronoloogiline jutustus ega põhine ainult faktidel. Praegu on kalkuleerimisel see, millises formaadis raamat teha ning kui palju võiks 130-leheküljelise köite, mis sisaldab ka fotosid, trükkimine maksma minna.

Ka Torgu vallavolikogu on vastu võtnud otsuse raamatu ilmumist toetada. Küsimusele, kui palju aega on materjali kogumine võtnud, vastas Kask, et on seda teinud juba 20 aastat.

“Oli ju meie kool esimene maakonnas, mis likvideeriti. Arusaadavalt tehti seda loomulikult elulistel põhjustel, siin ei saa kedagi süüdistada, elu ise sundis sellise olukorra peale, kuna oleme ääremaa ääremaa,” rääkis Kask, kelle sõnul tuli kooli lõpp väga järsku, kuid õnneks olid inimesed ette teadnud, et see tuleb, ja seega krahhina see ei mõjunud.

“Usun, et see oleks eriti vajalik järeltulevatele põlvedele, et see köide, ükskõik millises formaadis või millisel kujul, ilmuks,” märkis Hermann Kask. Tema sõnul on seal välja toodud näiteks see, et 20. sajandi alguses oli Torgu vald elanike arvult kolmandal kohal Kuressaare linna ja Pihtla valla järel.

“Olen püüdnud seda faktide najal näidata, et Sõrve elu ei olnud mitte nii kesine, kui ta praegu on,” tähendas ta.
Kask lisas, et materjali kogumisel on tal olnud palju häid abilisi. Eriti on aidanud Eesti Rahva Muuseum, kust ta on saanud näiteks esimese EV aegseid haridus- ja kultuuridokumente Torgu valla koolide kohta.

1944.–1945. aastal lisandus kohalikke materjale ja neid saadetakse Kasele veel praegugi. Vanemad inimesed kirjutavad oma küladest, nii et saab isegi vaadata, kuidas koolimaju vanasti ehitati, arvestades külade suurust.

Raamatu pealkirjaks saab “Kronoloogiline jutustus Jämaja kihelkonna ja Torgu valla koolidest”.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 332 korda, sh täna 1)