Kuiva küttepuud Saaremaal naljalt enam ei leia (5)

Kes seni endale talveks küttepuid varunud pole, võib edasise venitamise korral kuivast küttepuust tänavu sootuks ilma jääda.

Sven Sevostjanov Küdema saeveskist ütles Saarte Häälele, et neilt selle aastanumbri sees kuiva puud enam ei saa. “Kõik on läbi müüdud!” tõdes ta.

Sevostjanovi sõnul veidi kuivi küttepuid laos küll veel on, kuid need on juba tükk aega tagasi broneeritud, mistõttu võib kindlalt öelda, et kuivi puid neil ikkagi pole. Ja pole olnud juba vähemalt kuu aega. “Need puud, mis sai kevadel tehtud, olid septembri lõpuks läbi müüdud, ja need, mis alles on, on tegelikult juba kellegi omad. Kui täna tulla ja kuiva puud tahta, siis minu vastus on ei,” rääkis ta.

Kuni kuiva puud veel jagus, müüs Küdema saeveski seda 40 eurot ruum. Kui aga kellelgi on soovi märgi küttepuid ette osta, siis märga puud Küdemal jagub. Ruum märga segapuud maksab Küdema saeveskis 30 eurot.

Saaremaa ühel suuremal küttepuutootjal Reta Puit OÜ-l kuiva küttepuud mõnevõrra veel leidub. “Meil on pakkuda ainult 30-sentimeetriseid küttepuid, mis on täitsa kuivad, ja nendega saab kohe kütta küll,” kinnitas Saarte Häälele Reta Puidu direktor Andres Kirst. Kauaks neid Kirstu sõnul siiski enam ei jagu. “Ma arvan, et ca 60 konteinerit on veel ja siis on otsas ka,” nentis ta.

Reta Puidus saab kuiva küttepuu kätte 83 euro eest. Nii palju maksab konteiner, mis mahutab ühtekokku 1,8 ruumi puid. Märja küttepuuga pole probleeme ka neil. “Märga puud leidub alati!” kinnitas Andres Kirst.

Endiselt müüb küttepuid ka riigimetsa majandamise keskus (RMK), mille puiduturustusosakonna juhataja Ulvar Kaubi sõnul pakuvad nad Saare maakonnas müügiks 3-meetrist küttepuitu koos ostjale kohaletoomisega. Kuiva küttepuud neilt siiski ei saa.

“Müüdav puit pole kuivatatud ja seetõttu sellest tehtud halgusid kohe põletada ei soovita, välja arvatud metsakuiv okaspuu,” tõdes Kaubi, lisades, et enne peaks RMK-st ostetud küttepuud vähemalt pool aastat riidas seisma.
Küttepuidu hinnad on RMK-s aga mullusega võrreldes langenud ja kui tellida terve koorem (24 m3), maksab 1 m3 lehtpuuküttepuitu 32,51 eurot/m3.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 034 korda, sh täna 1)