Tarbijate kindlustunne on langenud (1)

Eesti konjunktuuriinstituudi tarbijabaromeetri küsitlus näitas, et tarbijate kindlustunne on oktoobris võrreldes septembriga langenud ja indikaator oli –15 (septembris –10).

Halvenesid inimeste ootused riigi ja oma pere majandusliku tuleviku suhtes ning halvenes ka töötuse prognoos.
22 protsenti küsitletutest hindas, et Eesti majanduse olukord on 12 kuu pärast parem kui praegu, 31 protsenti ootas sama olukorra püsimist ja 38 protsenti kartis halvenemist.

Oma pere majandusolukorra prognoosi suhtes oldi veelgi ettevaatlikumad: 18% küsitletutest hindas, et nende pere majandusolukord on aasta pärast parem, 37% arvas, et sama olukord püsib, ja 38% pelgas olukorra halvenemist.

Murelikumad on oma pere majandusolukorra tuleviku pärast eakamad inimesed – üle 65 aasta vanuste inimeste hulgas arvas 62% küsitletutest, et nende majanduslik olukord halveneb. 53% küsitletutest hindas oktoobris, et tuleb oma peres rahaga igapäevaselt välja, säästab 39% peredest ja võlgadega maadleb või elab varasemate säästude arvel 8% peredest.

Kuna paljud pered tulevad oma pere-eelarvega napilt välja, siis vaadatakse hoolega hindasid. Arutelud uuest aastast ees ootava elektrihinna tõusu üle ja maailmaturul tõusnud toormehinnad (toit, energiakandjad) on oluliselt suurendanud ka tarbijate inflatsioonikartusi ja see tähendab jätkuvat survet palkadele.

Kindlustunde alanemise kaudsed põhjused on hirm hinnatõusude ees ja Euroopa majanduskliima jätkuv jahenemine.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 190 korda, sh täna 1)