Paadla viljaaidas maitsti marju, puu- ja juurvilju

Paadla viljaaidas maitsti marju, puu- ja juurvilju

IKKA TERVISLIKULT: Paadla kandi seltsi eestvedaja Maret Metsmaa (vasakul) ja tervislikust toitumisest ettekande pidanud TTÜ Kuressaare kolledži lektor Eeve Kärblane jäid ettevõtmisega rahule. Foto: Aare Laine

Pühapäeva keskpäeval kogunesid Kärla valla Paadla kandi seltsi kutsel Paadla viljaaita juurikapäevale tervislikust toitumisest lugu pidavad inimesed. Iga osaleja tõi kodust kaasa omavalmistatud hõrgutise, mis tehtud puu- ja juurviljadest, seentest või metsamarjadest.

Tervislikust toitumisest, juur- ja puuviljade kasvatamisest, tervislikest metsaandidest, toidutegemisest ning ka lauakatmisest rääkis kokkutulnuile Tallinna tehnikaülikooli Kuressaare kolledži toiduainete tehnoloogia lektor Eeve Kärblane. Kokkutulnud said kasulikku teavet näiteks maapirnis sisalduvatest ainetest (inuliin), mis pideval tarvitamisel mõjuvad organismile igati positiivselt.

Mitu hoidistekonkurssi võitnud Helgi Altmets üllatas juurikapäevalisi kodust kaasa võetud mitmevärviliste porganditega. Pilkupüüdvalt vaagnalt maitsti tavalist punast porgandit, aga ka valgeid ja roosasid porgandeid.
“Juba möödunud aastal kasvatasin lillasid porgandeid. Sel aastal ostsin valge ja oranži porgandi seemet. Kõik sordid andsid head saaki. Maitseomadused on neil head ja hästi vähe tuleb keeta. Viiest minutist piisab,” andis Kopli talu perenaine ülevaate.

Helgi Altmetsa tehtud kõrvitsa-, toorjuustu- ja sibulakaste oli samuti suurepärane. Retseptid mõtleb ta ise välja. Katse-eksitusemeetod on seni häid tulemusi andnud.

Tervistavate marjade ja köögiviljade kasvatamine ning nendest toidu valmistamine on saanud Helgi Altmetsa elustiiliks. Astelpajumarjadest, punasest kapsast, porganditest, peetidest ja kaalikatest, kartulitest oskab perenaine imelisi roogasid valmistada.

Endla Talu küpsetatud lehttaigna-porgandipirukat kiitsid samuti kõik degusteerijad. Seekordne pirukameister oli üks neist, kes pakkus mullu välja idee tuhlipäeva korraldamiseks. Kuna see osalistele meeldis, siis otsustati tänavu samasugune üritus teha. Seekord said peategelasteks juurikad. Tänavune kartuliaasta oli aga vilets. Vihmase ja jaheda suve tõttu jäid saagid kesiseks.

Põline maamees Lembit Sepp maitses lauale asetatud toite ja kiitis: “Maainimeste toit. Igaüks teeb seda isemoodi. Põhiline on ikka see, et toidud oleksid siin kasvatatud viljadest tehtud. Oma on ikka oma, kes neid poeasju teab.”
Lembit Sepp peab ka mesilasi. Kahjuks ei olnud suvi mesilindudele meeltmööda, saagidki jäid mullusega võrreldes hulga väiksemaks. “Suu saab ikka magusaks, suurt laiutada pole,” jäi Lembit Sepp napisõnaliseks.

Suhteliselt palju elevust tekitas Eeve Kärblase soovitus toidu valmistamisel rohkem maapirni kasutada. Arutelul tuli välja, et seda hüva kraami kasvab mitme talu aias. Linda Kesküla hinnangul ei nõua maapirn erilist hooldamist. “Seda polegi vaja kasvatada. See kasvab ise,” märkis maapirnist hooliv perenaine.

Paadla kandi seltsi juhatuse liige Maret Metsmaa pidas juurikapäeva igati kordaläinuks. Tänutäheks heade soovituste eest kinkis seltsi eestvedaja toitlustusala spetsialistile Eeve Kärblasele purgi mett.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 603 korda, sh täna 1)