Saarlannast kultuurinõunik pälvis Prantsuse ordeni (5)

Saarlannast kultuurinõunik pälvis Prantsuse ordeni

KÕRGE TUNNUSTUS: Pariisis sel nädalal toimunud ordeni üleandmise tseremoonial viibis ka Kersti ema Helvi Koppel. Foto: erakogu

Prantsusmaa kultuuri- ja kommunikatsiooniminis-teeriumi peainspektor ja kultuurifestivali “Estonie tonique” prantslaste poolne kuraator Benoit Paumier andis Eesti saatkonna saarlannast kultuurinõunikule Kersti Kirsile üle Prantsuse Kunstide ja Kirjanduse ordeni.

Kõrge tunnustuse pälvis Kersti Kirs seoses Pariisis ja Pariisi regioonis 2011. aasta oktoobris ja novembris toimunud Eesti kultuurifestivaliga “Estonie tonique” (“Heas toonuses Eesti”), aga ka panuse eest Prantsuse ja Eesti kultuurisuhete arendamisel.

Kersti Kirs ise leiab, et kuigi autasu anti talle tema töö eest, on tal hea tunne saada autasu riigilt, mis on talle alati meeldinud ja mille keelt hakkas ta õppima 20-aastaselt. Samas ei ole ta aurahadesse oma kinnitusel kunagi eriti tõsiselt suhtunud, sest Nõukogude riigis oli igal sõjaveteranil rind rahasid täis. Isegi tema lüpsjast vanaemal oli Lenini orden. “Loomulikult oli tema selle raske tööga välja teeninud,” täpsustas Kirs.

Talendiks ta ennast ei pea. Seega ei saa ta ennast seostada ka Eesti presidendi üleskutsega talendid koju tuua. Saaremaal on Kersti Kirsil suvekodu, mida ta võimalusel ikka külastab. Kunagi loodab ta kodusaarele siiski päriselt naasta, aga lähitulevikus seda veel ei juhtu. Tema praegune ametiaeg saatkonna kultuurinõunikuna lõpeb 2014. aastal. Kirs usub, et maailmas on veel palju huvitavaid riike, kus ta tahaks töötada.

Oma töös kultuurinõunikuna ta saarlasi eelistada ei saa, kuid ega saarlased tema sõnul eestkostet vajagi. Kui palju saar-lasi praegu Pariisis elab, Kersti Kirs ei tea, sest arvet peetakse eestlaste üle.

Kultuurivaldkonnas läbilööki üritavate noorte saarlastega on ta oma töös kokku puutunud küll. Kirs lisas, et ei tasu unustada, et ka saarlasest filmirežissöör Ilmar Raag, kes on pälvinud sama ordeni, alustas oma filmiloojakarjääri just Pariisis.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 961 korda, sh täna 1)