Allergia võib tekkida igas eas

allergia võib tekkida igas eas

KUTSUVAD KONVERENTSILE: Eesti allergialiidu Saaremaa ühenduse eestvedajad Viigi Viil ja Jane Kilumets kutsuvad kõiki saama tervist läbi teadmiste. Foto: Sander Ilvest

“Allergia, nagu ka iga teise haiguse tekkes, etendab olulist rolli inimese immuunsussüsteem,” ütleb tuntud arst Viigi Viil, lisades, et allergia on samas ka väga emotsionaalne valdkond.

Põhjus, miks kaks aastakümmet tagasi loodi Eesti allergialiidu Saaremaa ühendus, oligi see, et õpetada inimesi oma haiguse ja selle vormidega toime tulema. “Inimene on tasakaalus siis, kui ta suudab taastekkivat stressi ise tasakaalustada. Kui endal ei ole neid oskusi, siis on abi vaja,” selgitas Viigi Viil.

Näiteks allergialiidu loomise ajal oli kogu maailmas väga aktuaalne, et allergikul ei tohtinud kodus kassi olla, ta ei tohtinud kassivõtmisele isegi mitte mõelda. “Aga tänapäeval on asi läinud nii, et me n-ö kirjutame kasse raviks välja,” tõi Viil näite aastakümnete jooksul muutunud seisukohtadest.

Mida rohkem võimalusi on immuunsüsteemil oma algset tööd teha (viiruste ja mikroobidega toimetada), seda vähem mõtleb ta välja nn abitöid. “Kas teil on kodus suitsuandur, mis paneb vahel üürgama, kui te kotlette praete,” küsis dr Viil, selgitades, et samamoodi annab immuunsussüsteem vahel häiret õietolmu peale. Järelikult on reageerimismustris midagi valesti.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 777 korda, sh täna 1)