Lugeja kiri: Sõrulased laulsid hõimupäevade peakontserdil

Oktoobri kolmandal laupäeval tähistatakse soome-ugri rahvaste hõimupäeva. Kogu eelmise nädala vältel toimus üle Eesti ohtralt temaatilisi konverentse, kontserte, näitusi, filmiseansse ja teatrietendusi. 

Laupäeval leidis Tallinnas Mustpeade majas aset hõimupäevade peakontsert, kus teiste soome-ugri rahvaste pärimusmuusikute seas astus üles ka sõrulaste regilauluansambel Ammuker.

Kaks tundi kestnud kontserdil esitasid mari, komi, saami, ersa, liivi, mordva, udmurdi, handi, vepsa, soome, seto ja eesti pärimusmuusikud oma rahvalaule ja pillilugusid.

Laval toimuv oli ka silmale nauditav, sest esinejad kandsid enamasti rahvariideid, rikkalikult ehteid ja toredaid peakatteid.

Sõrulased esitasid rohkearvulisele publikule, kelle seas viibis ka Eesti tuntuim rahvaluule- ja muusikateadlane Ingrid Rüütel abikaasaga, viis Sõrvest üles kirjutatud regilaulu. Asjatundlikke kuulajaid võlus meie lauljate Sõrve murde hea valdamine, esituse ehedus ja loomulikkus, mille eest meile ka ohtralt tunnustussõnu jagati.

Kontserdi lõppedes asusid poodiumile pillimängijad ja algas kaasakiskuv veelinnurahvaste tantsuõhtu. Tantsijatest puudust ei olnud ja tantsegi jätkust eesti labajalast mordva kadrilli, mari tšastuška ja läti mugurdancis’eni.

Elve Lepik
Ammukeri liige

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 72 korda, sh täna 1)