Kõljala POÜ ostis Valjala ühistu (1)

Kõljala POÜ juht Tõnu Post kinnitas eile Saarte Häälele, et Kõljala omandas enamusosaluse Valjala põllumajanduslikus osaühingus. Sellega tekkis Saaremaale nii lehmade arvult kui ka piimatoodangult suurim ettevõte.

Valjala POÜ jätkab küll Kõljala tütarettevõttena, aga Post lubas, et tootmist hakatakse arendama samal põhimõttel nagu Kõljala POÜ-s. Ennekõike plaanib ta praegusesse robotlüpsilauta lisada kaks lüpsirobotit.

Kui Kõljala ühistu on praegu Eesti jõudluskontrolli edetabelis jooksva aasta väljalüpsi arvestuses lehma kohta kolmandal kohal, siis Valjala jääb samas tabelis teise saja viimasesse veerandisse. Valjala POÜ lehmade piimatootlikkus jääb praegu Kõljala piimaandjatele pea poole võrra alla. Kuigi lehmade väljalüps peab Posti sõnul märgatavalt tõusma, ei usu ta, et see oleks ühe aastaga saavutatav. Töötajate koha pealt leidis Post, et kui kaks ettevõtet kokku panna, tekib sünergia, mistõttu palju uusi töötajaid vaja ei lähe. “Võib olla tuleb mõned töötajad siiski koondada,” arvas Post.

Senine Valjala POÜ juht Liilia Eensaar jätkab tütarettevõtte juhina. “Loomulikult tulid ostuga kaasa ka finantskohustused, aga arukalt majandades ei tohiks need koormavaks osutuda,” sõnas Post. Valjala POÜ maid hinnates usub ta, et kasutama hakatakse neid samuti nagu Kõljalas. Valjalas asuvate väiksemate lautade seisukorda peab Post aga viletsaks. Seega otsustatakse nende saatus edaspidi.

Seni Saaremaal suurima lehmade arvuga Mereranna ühistu juht Urmas Lehtsalu arvas, et Valjalale oli ühinemine hea otsus, aga Tõnu Postile kindlasti raske samm. Lehtsalu sõnul on oluline see, et tootmine jääb saarlaste kätte.

Samas ei usu ta, et lähiajal saarel rohkem põllumajandusühistuid ühineks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 244 korda, sh täna 1)