Teateid tindirindelt: Ajakirjaniku helded abimehed

Miks ajakirjanikud jama kirjutavad? Sest ilmselt nad ei oska paremini, nad lihtsalt ei tea teemast rohkem, nad ei ole kellegagi rääkinud.

Lihtne asi, kuid targa inimesega rääkimine polegi nii kerge. Eriti raske on temaga üldse kohtuda. Olen viimased paar kuud veetnud Taanis, siin õppinud, siin elanud ja ajakirjanikuna tegutsenud (küll vaid kooli tarbeks). Olgugi et pea kõik räägivad siin inglise keelt, on oht Taanis ajakirjanikuna lolliks jääda ikka suurem kui Eestis.

Info saamist ei tee raskeks mitte erinev kultuur, vaid suhtumine ajakirjanikku. Võimalus oma tööd teha, institutsioonide läbipaistvus, vastutulelikkus. Vajaliku inimese kontakt-andmete saamine on Taanis märgatavalt raskem kui Eestis, rääkimata siis nendega kohtumise kokku leppimisest. Organisatsioonidel puudub sageli ka pressiteenistus ja kui see eksisteerib, ei ole nende kõneisik sageli just kõige kiirem vastaja. Intervjuu tähtsa poliitikuga? Võimatu.

Selle aasta alguses kirjutas Postimehe arvamustoimetaja Urve Eslas, kuidas Hollandi rahvusringhäälingu NOS korrespondent Tijn Sadéelt Eestis käis, kajastamas meie edulugu. Sadéelt üritas saada ühendust peaminister Ansipiga ja helistas talle kohaliku diplomaadi antud numbril. Ajakirjanik arvas, et helistab peaministri büroosse, kuid toru võttis Ansip isiklikult. Hiljem vahetasid nad sms-e, et kohtumine kokku leppida. Sadéelti sõnul oleks selline asi Hollandis võimatu. Ja on ka Taanis.

Hoolimata hirmujuttudest, mis me ajakirjanike kohta räägime, on eestlased isegi üllatavalt avatud ja abivalmid meid aitama. Inimesed on mind Saaremaal intervjuuga aidanud tööpäeva lõpuminutitel, pärast seda, puhkusel ja isegi samal ajal kala puhastades. Selle kõige eest olen ma neile tänulik ja olen tänulik ka neile, kes mu küsimustele isegi siis vastavad, kui ma neile ei meeldi, ja ma olen tänulik ka neile, kes seda ei tee, sest maailm pole ju roosa.

Aga ometi on Eesti selles maailmas piisavalt helde, et aidata ajakirjanikke nende töös. Sest kui poleks inimesi, kes neile selgitaks, kuidas asjad tegelikult on, toodaks tindirinne veelgi rohkem valet ja rumalust.

Tänan kõiki parema tindirinde eest!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 73 korda, sh täna 1)