Saarlased kabetasid Lätis

20. oktoobril jõudis lõpule – vähemalt praeguses formaadis – Iecava lahtiste kabeturniiride pikk ja ilus traditsioon. Seekordne võistlus kandis järjekorranumbrit 30 ning Saaremaa kabetajad osalesid 29. korda.

Toimus kolm osavõistlust. Neli naist mängis kaheringilise turniiri. Kindla võidu päris Antra Valnere Riiast 5 punktiga. Võrdselt 3 punkti kogusid Valda Meire Liepajast ja Irma Nahkor Tallinnast, koefitsiendiparemusega päris teise koha Meire.

Tugevakoosseisuline oli kaheksa osavõtjaga üheringiline meistrite turniir. Kõik vanad tuttavad, välja arvatud leedulane Algimantas Barauskis Naujoji Akmenest. Tema kohta teati ainult seda, et ta olevat suurmeister kirikabes, mis tugevate arvutiprogrammide ajastul on selgelt väljasurev kabevorm. Kui ta siis esimeses voorus kaotas Riia meistrile Vladimir Danilovile, hakati arutama, kas Barauskis on ikka õige mees nii tugeval turniiril mängima.

Järgmised kolm vooru panid kahtlejail suu lukku: üksteise järel alistas ta suurmeister Laimonis Zalitise (Riia), tugeva meistri Martinš Junkurensi (Bauska) ja meie Algo Laidvee. Viimased kolm partiid Barauskis viigistas

ja selgus, et 4,5 punktist piisas esikohaks, kuigi vaid tänu paremale koefitsiendile Läti valitseva kabetšempioni Zigmars Rumbenieksi (Jelgava) ees. Pool punkti jäid maha Zalitis ja Junkurens, koefitsiendiparemus andis kolmanda koha Junkurensile.

Järgnesid: 5. Juris Neimanis (Ligatne); 6. Danilov – mõlemad 3,5 p; 7. Janis Štals (Bauska) – 2,5 p ning 8. Laidvee – 1,5 p.
Algo Laidvee pingutas vapralt lõpuni. Varasematel aastatel on ta samal võistlusel korduvalt esikolmikusse jõudnud, kuid seekord ei klappinud miski. Küllap on selliseid ebaõnnepäevi tulnud kogeda kõigil, kes on tõsisemalt kabega tegelenud.

16 osavõtjaga põhiturniiri (7 vooru Šveitsi süsteemis) alustas hästi Ivar Truu, kes viie vooru järel oli 3,5 punktiga üks liidritest. Aga kahes viimases voorus tuli tal kogenud meistritele Talivaldis Rumitisele ja Peteris Freidenfeldsile (mõlemad Dobelest) veel täie mõõduga “kooliraha” maksta. Siiski sai Ivar meistritelt Gunars Meistersilt (Cesis) ja Vitali Kravtsovilt (Riia) kiita olulise arenguhüppe eest mänguklassis võrreldes aasta-paari taguse ajaga.

Meisters võitiski turniiri 5 punktiga, edestades koefitsiendiga Talivaldis Rumitist. Üllatuslikult oli kolmas meistrikandidaat Bronius Rupsys (Naujoji Akmene), kes edestas koefitsiendiparemusega Freidenfeldsi ja Janis Pavlovskist (Rundale). Ivar Truu jagas 3,5 punktiga 8.–10. kohta, Jaan Truu oli kolme punktiga üheteistkümnes.

Meenutuste ja mälestuskingituste vahetamisega pandi võistlusele südamlik punkt. Siiski kavatseb suvel 70. sünnipäeva tähistanud kõigi Iecava turniiride “isa” Arnolds Šimkuss kabevõistluste korraldamist jätkata. Kas see ka teoks saab ja millises formaadis, selgub aasta pärast.

Jaan Truu

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 119 korda, sh täna 1)