Lõu langenud sõdurid maetakse ümber järgmisel aastal (5)

lõu langenud sõdurid maetakse ümber järgmisel aastal

KAUAOODATUD HETK: Majaomanik Egon Sepp kuulab sõjahaudade uurija Arnold Undi seletusi sõjahaua oletatavate piiride kohta. Foto: Sander Ilvest

Salme vallas Lõu külas elumaja külje alt imbväljaku kaevamisel nähtavale tulnud inimluudel on lootust saada korralikult ümber maetud tuleval aastal.

Pühapäeval käis Lõu külast leitud langenud sõdurite luustikega kohapeal tutvumas kaitseministeeriumi lepingupartner sõjahaudade uurija Arnold Unt. Kogenud silm märkas kohe, et imbväljaku rajamisega segi keeratud pinnase kõrval on kõrgem küngas. Lähemal vaatlusel paljastusid seal lõigatud dolomiidist äärekivid, mis kõrgendikku ümbritsesid.

Vähemalt nelja inimese säilmed

Künka keskelt avastati dolomiidiga vooderdatud süvend, kuhu ilmselt oli planeeritud monument paigaldada. Lisaks leiti plekist viisnurk, mis ilmselt kaunistas samal kohal olnud puust hauatähist.

Unt usub oma sõnul, et võimumeeste plaanid olid suured, aga välja kukkus nagu ikka. Tõenäoliselt tõmbas kohale ligipääsu raskendav liigvesi kriipsu peale plaanile teha ühishauast ideoloogiline kultuspaik. Langenute arvu üle Unt spekuleerima ei hakanud. “Kindlasti kogusime maapinnalt kokku nelja inimese säilmed,” jäi sõjahaudade spetsialist napisõnaliseks. Nimelt ei ole segiaetud luude uurimine mudasel taluõuel just eriti täpseid tulemusi andev tegevus.

Kaevamised lükkuvad aga arvatavasti juulikuusse, sest majaperemees Egon Sepa sõnul on õu siis kõige kuivem. See annab võimaluse teha talvel uurimistööd arhiivides. Lisaks lubas Unt, et suvel vaadatakse üle ka kaks teist kaardile märgitud ühishauda samas piirkonnas. Suure tõenäosusega maetakse langenud hiljem ümber mõnele Saaremaa kalmistule.

Saksa sõdurite säilmed Kudjapele

Lisaks Arnold Undile käis eelmisel nädalal Saaremaal Saksa sõjahaudade hooldeliidu esindaja Thomas Schock. Tema viis uuringuteks kaasa viimastel aastatel saarelt leitud Saksa sõdurite säilmed. Ainuüksi sel aastal on Saare maakonnas leitud ja üle antud 28 Saksa sõjaväelase säilmed, mis maetakse pärast kirjeldamist ja võimalikku tuvastamist Kudjapele Saksa sõjaväekalmistule tuleva aasta alguses.

Kui keegi veel mäletab või teab kohti, kuhu on maetud Saksa sõjaväelasi, ning on huvitatud nende saatusest ja säilmete kamraadide juurde kalmistule matmisest, andku sellest teada aadressil andris0055@hotmail.com või helistagu telefonil 56 646 044.

Tõnu Veldre, Ivika Laanet

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 732 korda, sh täna 1)