Sügis ei tulnud see aasta teisiti, tiu-tiu!

Käes on sügis ning aeg osa saada Saaremaa sügisesest suursündmusest. Nimelt toimus 12.–13. oktoobril 45. Saaremaa ralli.

Menuka linnakatse rada oli küll varasemate aastatega võrreldes muudetud, kuid see pisiasi ei muutnud katse tõelist olemust – inimesed olid kogunenud keerukamate kurvide ümber ja jalutasid mööda linnatänavaid, kui tüdimus karjuvast rahvamassist peale tuli. Autod kimasid mööda kitsaid tänavaid, sädemed velgedes, mis vägeval kombel peegeldusid iga rallifänni silmis eredamalt kui seal, kust need alguse said.

Nagu ikka, oli linnakatse kaks ühes: vaadati, kuidas autod vurasid, ja samal ajal peeti suurt pidu, tähistamaks sellist suursündmust ja tõelist sügise algust. Linnapeal kohtas noorukitest ja mürsikutest rallifänne, isasid poegadega, samuti niisama meelelahutust otsivaid inimesi ning tagatipuks alkoholi ületarbinud tüüpe. Juba katse alguses võis pargi lähedal näha magavaid mehemürakaid.

Üldjoontes oli aga võidusõit nii nagu igal aastal, kellele igav, kellele mitte ning oletatavasti veetis enamik inimesi aega hästi. Ka nendel, kes on teinud rallist selle, milleks see nüüd on saanud: igal tänavanurgal ja igas seltskonnas purjus laamendajad, kes pigem otsivad inimeste seast tuttavaid ja on kohal rohkem rahva, mitte rallielamuse pärast. Linnakatse puhul võib juba öelda küll, et see on pigem iga reedene õhtu Kuressaares, ainult paar korda võimendatud.

Järgmine päev kogunes inimesi üle Saaremaa linnast välja, kuna nüüd oli aeg keskenduda tõsisematele katsetele. Kahjuks aga ei möödunud ka selle aasta ralli inimvigastusteta. Kaugatumal sõitis rajalt välja Mitsubishi Lancer, mis pidi viima ühest punktist teise Venemaa rallipaari Rogovi ja Konovalenko.

Kõige rohkem populaarsust kogunud video, mis sellest avariist on tehtud, levib internetis ja uudistekanaleis. Video tegija Hans Lätt kirjeldab juhtunut nii: “Auto tundus tulevat täitsa tavaliselt ning mingit erilist tunnet selle suhtes polnud.

Kaamera panin ka tööle viimasel hetkel läbi juhuse ning ehmatus oli väga suur, kui auto äkitselt täitsa sirgelt, rattad risti, nagu kelk kraavi libises. Fakt, et sealsamas inimesed karjusid vigastuste tagajärjel, võttis mind värisema küll.”

Vaimusilmas saab vaid ette kujutada, milline šokk see võis olla kõigi jaoks, kuid ju see on ja jääb üheks osaks rallis. Saaremaa ralli on igal aastal Eesti ja meie naaberriikide rallifännidele südamelähedane ja saarlased võivad väita, et ükski aasta poleks päris see ilma rallita, huvitagu seda inimest ralli või mitte. Peamine oligi see, et inimesed oleksid koos ja saaksid nautida kadakasel Saaremaal veel üht üritust, enne kui talv end peale surub.

Karl Kesküla

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 412 korda, sh täna 1)