Kuressaare haigla püsimine sõltub personalist ja sillast (21)

Praeguse haiglavõrgu 19 haigla ehk põhiosas haigekassast raha saava haigla asemel peaks 2020. aastaks alles jääma vaid kuni kümme haiglat. Ülejäänud muutuvad ajapikku perearstikeskusteks, hooldusravi, kiirabi ja osaliselt eriarstiabi pakkuvateks tervisekeskusteks.

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normet rääkis eilses Postimehes, et eriarstiabi tuleb lähiaastatel tahes-tahtmata rohkem kokku tõmmata. Kindlasti jäävat nüüdisaegne haiglaravi aga, sõltumata sellest, mis see maksab, alles Tallinnas, Tartus, Pärnus, Jõhvis ning saarlaste jaoks hea uudisena ka Kuressaares.

Saarte Häälele täpsustas Ivi Normet, et Kuressaare haigla töömahu tulevik sõltub paljuski personali valmidusest Saaremaal töötada ja siin elada. Aga ka näiteks mandri ja Muhu vahelise silla ehitamise plaanidest. “Nii kaua kui tervishoiutöötajad on valmis Saaremaal töötama ja korralikku maanteeühendust mandriga ei ole, peab kaasaegne erakorraline arstiabi kohapeal kättesaadav olema,” kinnitas Normet.

Postimehe andmeil on ministeeriumis praegu suure küsimärgi all näiteks see, mis saab tulevikus Rakvere, Viljandi ja Narva haiglast. Neis linnades püsib Ivi Normeti andmeil ilmselt mõnevõrra kauem eriarstiabiga haigla, kuid järjest julgemalt räägitakse ka nende puhul pikemas perspektiivis pigem tervisekeskuse variandist.

Normeti sõnul on jutt uuest haiglavõrgu arengukavast, mis on tegelikult alles kuju võtmas. Tervishoiusüsteemi reaalsest olukorrast, meditsiinitöötajate puudusest lähtuvad ideed haiglavõrgu muutuste kohta kuni aastani 2020 on radikaalsemad, kui pakkusid 12 aastat tagasi Eesti tervishoidu analüüsinud rootslased ja see, mis sai sellest lähtudes kirja Eesti haiglavõrgu arengukavasse kümme aastat tagasi.

Toona kõneldi minimaalselt 13 kõikehõlmavat eriarstiabi pakkuvast aktiivravihaiglast ning lõpuks jäi alles ja tegutseb tänaseni 19 haiglat. Arstide streigi ajal on aga hakatud taas nõudma haiglavõrgu korrastamist, mille ettevalmistustega on sotsiaalministeerium juba alustanud.

Suurem osa haiglatest annab praegu nüüdisaegset arstiabi nii ambulatoorsete vastuvõttude kui ka haiglaravi mõttes, kuid nad ei vea Ivi Normeti sõnul tegelikult neis ülesannetes enam välja. “Seda eelkõige personali poolelt,” nentis sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 245 korda, sh täna 1)