Urve Raag tunneb poja filmis ära oma lood (3)

Urve Raag tunneb poja filmis ära oma lood

SARVESAI KUI TÄHTIS FILMIDETAIL: Croissant olgu värske ja pehme, teab Pariisis väliseesti prouat hooldanud Urve Raag. Foto: Sander Ilvest

Euroopa nimekatelt festivalidelt auhindu noppiva Ilmar Raagi kirjutatud ja lavastatud linateos “Eestlanna Pariisis” räägib ka filmimehe ema kogemustest hooldajana.

Ilmar Raagi sõnul on tal linateoses jutustatava looga sügavalt isiklik seos – osa filmis näidatavaist seikadest on juhtunud tema ema Urve Raagiga.

“Loona ei ole see päris sama, aga detailid küll,” tunnistas Ilmar Raag Saarte Häälele. “Tõsi on see, et ka mu ema läks Pariisi üht väliseesti daami põetama ja neil oli seal samuti arusaamatusi. Ema ütles mulle pärast esilinastust, et mõni asi oli küll nii, nagu mu filmis.”

Emotsionaalne sarvesaialugu

Nii näeb vaataja, kuidas prantsuse daamile ei meeldi põrmugi teda hooldava eestlanna ostetud sarvesaiad – croissant’id. Filmis võrdles prantsuse ühe tuntuma näitlejanna Jeanne Moreau kehastatud vanadaam talle toodud saiakest plastmassiga.

“Kord ostsin pagariärist suurepärase, võid täis croissant’i, aga see jõudis jahtuda ega olnud enam nii pehme,” meenutas praegu terviseameti Saaremaa esinduses inspektorina töötav Urve Raag. “See croissant’ide lugu oli seal minu jaoks üks emotsionaalsemaid asju ja kuna Ilmar sel ajal Prantsusmaal õppis, rääkisin talle sellest ja muustki, mis seal juhtus – nii emotsionaalselt head kui halba.”

Temaga juhtunu tundis ta ära mõnes teiseski kohas.

“Aga kuna Ilmar rääkis mulle, et see ei ole dokumentaalfilm, vaid mängufilm, siis ma ei oodanudki, et kõik oleks täpselt nii, nagu minuga juhtus,” lausus Urve Raag.

1990-ndatel käis ta Pariisis koguni mitmel korral. “Hooldasin seda üht väliseesti vanaprouat kolm korda kolm kuud ja oleks neljandatki korda läinud, aga see daam lahkus siit ilmast.”

Kuigi algul tuli naiste vahel konflikte ette, muutusid nende suhted aja jooksul soojemaks. “Kord tunnistas ta mulle, et oleks tal tütar, võiks see olla minu moodi,” meenutas Urve Raag. Tagantjärele tundub talle Pariisis veedetud aeg pigem meeldivana: “Avardas see ju silmaringi – olin väga kaua unistanud Pariisi näha.”

Eesti kinodes möödunud nädalast

Ilmar Raagi uus film jõudis Eestis kinolinale möödunud nädala neljapäeval.

“Olen üllatunud positiivse tagasiside rohkusest,” ütles Raag Saarte Häälele. “On ju tegemist suhteliselt aeglase filmiga, kus väga palju sündmusi just ei ole. Seetõttu arvasin, et neid inimesi, kellele see film meeldib, on vähe.”

Kahest naisest rääkiv “Eestlanna Pariisis” on juba noppinud auhindu Euroopa filmifestivalidel. Laupäeval pälvis üks selle peaosatäitjaist Laine Mägi Prantsusmaal St Jean de Luzis peetud filmifestivalil parima naispeaosa auhinna.

Augustis toimus filmi maailmaesilinastus Šveitsis maineka 65. Locarno filmifestivali põhivõistlusprogrammis, kus linateost tunnustati oikumeenilise žürii auhinnaga.

“Auhinnad on toredad asjad, aga film ei ole nagu sport, et auhind midagi määraks,” leidis Ilmar Raag. “Tunnustust on tore saada, aga ainult seda ma eesmärgiks ei sea.”

Oma uusima, Venemaal üles võetava mängufilmi “Ma ei tule tagasi” kohta ütles Raag, et asi edeneb vaikselt – pool filmist on filmitud.

“Lõpp on silme ees ja tean, et pärast lõppu tuleb tulla Eestisse, et hakata Saaremaal filmitud “Kertut” monteerima,” rääkis Raag oma edasistest plaanidest. “Samal ajal, detsembrikuus, jõuab “Eestlanna Pariisis” ka Prantsusmaa kinodesse (Prantsusmaal esilinastub film pealkirja “Une Estonienne à Paris” all 26. detsembril – toim) ja siis tuleb tegeleda sealse promokampaaniaga.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 002 korda, sh täna 1)