Seitse Saaremaa aiapidajat kahtlustas oma aias ohtlikku viljapuu põletikku

Möödunud nädalal lõppenud viljapuu-bakterpõletiku monitooringu käigus kontrollisid põllumajandusmeti spetsialistid ka Saaremaa eraaedasid, kuid ohtlikku haigust seekord ei avastatud.

Põllumajandusameti taimetervise osakonna juhataja Riina Koidumaa rääkis Saarte Häälele, et sel aastal kontrollis põllumajandusamet Eestis ligemale 200 ja Saaremaal viit eraaeda, mille omanikud andsid ametile teada võimalikust viljapuu-bakterpõletiku kahtlusest. Kahe põletikukahtlusega aia kontrollimine jääb järgmisse aastasse.

Eelnevalt oli põllumajandusamet palunud kõigil, kes on ostnud Juhani puukoolist (Plantex AS) pärit õuna- või pirnipuuistikuid, teavitada sellest põllumajandusameti maakonna keskuse taimetervise inspektorit.

Koidumaa sõnul pöördusidki paljud aiapidajad ameti poole seetõttu, et olid ostnud hiljuti mõne istiku või siis tundus mõni taim neile aias kahtlane. Kuigi viljapuu-bakterpõletik sarnaneb mitmetele teistele tavakahjustustele ja sel aastal oli palju erinevaid haigusi, kontrollis amet kõiki väljakutseid.

Kuna Juhani puukooli toodangut müüb edasi Bauhofi ehitusmaterjalide ja aiakaupade müügikett, siis külastasid inspektorid ka Kuressaare Bauhofi kauplust. “Seal oli neid taimi järel väga vähe, aga proov näitas, et kõik on korras,” märkis Koidumaa. Samas lisas ta, et viljapuu-bakterpõletik on bakterhaigus, mis võib levida ka teiste tootjate taimedele, mida müüakse põletikus istiku kõrval.

Riina Koidumaa rääkis, et põllumajandusamet viib viljapuu-bakterpõletiku monitooringut läbi 2000. aastast, monitooringu käigus viiakse igal aastal läbi inspekteerimisi kõigis maakondades, sh ka Saaremaal. Kolm korda aastas kontrollitakse viljapuu-bakterpõletiku suhtes puukoole, viljapuu-bakterpõletiku peremeestaimi kasvatavaid puukoole on Saaremaal kolm.

Tähelepanu pööratakse ka vanadele õunaaedadele, mida loetakse kahjustaja leviku kõrgema riski allikateks, ja peremeestaimede looduslikele kasvukohtadele. Vaatluskohaks valib maakonna keskuse inspektor viljapuu-bakterpõletiku peremeestaimede kasvukohad, kus neid kasvab rohkearvulisemalt – viljapuuaiad, pargid, haljasalad.

Praegustel andmetel kavatseb põllumajandusamet 2013. aastal kontrollida Saaremaal ühte aeda Leisi ja ühte aeda Kihelkonna vallas, kust on laekunud info kahjustajakahtlusest, kuid kus tulenevalt bakteri avastamise metoodikast ei olnud käesoleval aastal enam võimalik inspekteerimisi läbi viia. Kohale tuleb vajadusel minna ikkagi kasvuhooajal, siis saab ka proovi võtta, selgitas Koidumaa.

Põllumajandusamet tuvastas sel aastal ohtliku taimekahjustaja viljapuu-bakterpõletiku Juhani puukooli õuna- ja pirniistikutel, kevadel ostetud pirnipuudel kahes eraaias Viljandimaal ja Lääne-Virumaal ning õunapuudel tootmisaias Jõgevamaal.

Haiguse kahjustus sarnaneb põletuskahjustusega, taimede lehed, õied ja viljad muutuvad pruuniks või mustaks, kuid ei varise. Iseloomulik tunnus on ka haigestunud võrsetipu põlvjalt allapoole paindumine, hilisemas faasis (eriti niiske ilmaga) haigestunud taimeosadest bakterlima eritumine. Saastumiskahtlusega taimede või taimse materjali omal algatusel ettevõttest välja toimetamine ei ole lubatud.

Kahtluse korral palub põllumajandusamet jätkuvalt pöörduda põllumajandusameti maakonna inspektori või taimetervise osakonna poole.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 481 korda, sh täna 1)