Juhtkiri: Lihtsalt koostöö või ühinemine

Ida-Saaremaa kolm omavalitsust ja Muhu vald on aru saanud, et koostööta hakkama ei saa. Liiga palju on probleeme, mis on vaja ühiselt lahendada. Koostöö parima toimimise huvides peeti augusti lõpus esimene ühisistung.

Teisele istungile, mis toimus möödunud neljapäeval, andis aga uut mõtlemisainet eelmisel päeval valdadele saadetud kiri regionaalminister Siim Kiislerilt. Kiri, mis andis selgelt märku, et valdade ühinemine on möödapääsmatu. Selliseid märguandeid on ministrilt varemgi tulnud, uus on aga see, et kui seni on räägitud pigem ühe maakonna – ühe valla ideest, siis nüüd on analüüsitud kuut erinevat mudelit.

Üks neist on kihelkondlik mudel, kus vallad võivad liituda ka vähemalt 3000 elanikuga üksusteks. Võib-olla Ida-Saaremaa jaoks ongi see parim variant? Nii jääb alles mõninganegi iseotsustamisvõimalus, aga mis ülioluline – sel moel on ilmselt võimalik säilitada ka Orissaare gümnaasium.

Kui maakonna idavallad on juba aru saanud koos tegutsemise vajadusest, siis ilmselt ongi kõige arukam ühineda üheks omavalitsuseks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 131 korda, sh täna 1)