Meil on kõige vanem!

Meil on kõige vanem

Foto: Tõnis Kipper

Uskumatu, aga tõsi ta on. Eesti vanim ja mis peamine – seni töötav mehaaniline tornikell asub Kuressaares. “See oli teada, et see kell on väga vana,” ütleb Laurentiuse koguduse õpetaja Anti Toplaan ja lisab, et Tallinna toomkirikus on küll kella sihverplaat vanem, aga sisu on juba uuendatud.

Üllatavat fakti sisaldav uurimistöö jõudis Toplaane kätte eelmisel suvel. Autoriks Veikko Ahoniemi, tõeline oma ala fanaatik, Soome kellamuuseumi ajaloouurija. Teda on huvitanud Soome, Rootsi ja Saksamaa kellade kõrval ka Eestis asuvad tornikellad. Kuigi Toplaan ei ole sellest mingit saladust teinud, pole meil seni keegi teema vastu tõsisemat huvi tundnud.

Edasi loe värskest Oma Kodust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 573 korda, sh täna 1)