Katus vajab hoolt ja pesemist

Katus vajab hoolt ja pesemist

Foto: Herkko Sau

Keskkonnasaaste, sammaldumine ja varju jääva katusepoole pidev niiskuse käes olemine panevad katusekatte väljanägemise ja vastupidavuse proovile. Regulaarne hooldus pikendab katusekatte eluiga ja väljanägemist oluliselt.

Head välimust kipub kõige rohkem kaotama kivikatus oma poorsuse tõttu. Poorsel kivipinnal hakkavad kasvama samblad ja vetikad, mis hoiavad katusekatte niiske. Samuti lihtsustavad samblad ja vetikad keskkonnasaaste ladestumist katusekattele. Katuse põhjapoolne külg kannatab pideva niiskuse käes ja ajapikku võib niiskus tungida kivide vahelt aluskattesse ja konstruktsiooni.

Pikaaegne niiskus konstruktsioonis loob soodsa keskkonna mädanikseente tekkeks. Majavamm (Serpula lacrymans) on neist kõige ohtlikum ja suudab peale puidu kahjustada ka kivimüüre.

Herkko Sau

Edasi loe värskest Oma Kodust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 569 korda, sh täna 1)