Juhtkiri: Pensionist. Müütideta (4)

Pankurid julgustavad meid pensionäripõlveks valmistuma ja pensionisammastesse panustama. Tänases lehes ütleb aga üks noor pensionär Lea Kuldsepp, et vaatamata teise sambasse kogumisele, saab ta sealt nüüd kätte kõigest 30 eurot kuus – ja sellestki läheb veel tulumaks maha. Naeruväärne, muidugi.

Mõistagi on tänased pensionärid jõudnud pensionipõlveks veel liiga vähe koguda, et sammastest suuri summasid saada. Tulid ju pensionisambad selleks liiga hilja. Suurema osa oma tööinimeseeast töötasid nad ju riigis, kus mingeid “sambaid” ei olnud. Ent kas praegused kahekümne-kolmekümneaastased saavad muretut pensionipõlve nautida isegi siis, kui neil lisaks teisele sambale ka kolmas tehtud?

Mitte keegi ei anna neile seda kindlustunnet, sest me ei tea, milline olukord valitseb maailma majanduses kolmekümne-neljakümne aasta pärast, kui nemad pinsile lähevad. Pigem tasuks investeerida kulda või maasse, mis ei kao kuhugi ja mille saab vajalikul hetkel maha müüa. Või ehitada endale väike maja ja soetada metsa, kust küttepuid hankida. Selleks, et mitte maksta kõrgeid küttearveid, nagu on soovitanud majandusteadlane Andres Arrak.

Või panustada lastesse ja kasvatada neid nii, et neist oleks vanaduspõlves tuge. See oleks kindlaim viis vanuigi toime tulla. Isegi siis, kui lapsed elavad ja töötavad võõrsil.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 564 korda, sh täna 1)