Airi Truu ja Aare Alba kodu Pähklas

Elu on täis üllatusi. Pähklasse Hindreku talu värava taha tuli Oma Kodu ennekõike pildistama üht “Kauni kodu” konkursi maakondlikku laureaati. Endale ja vist ka perenaisele ootamatult avastasime, et see kodu väärib enamat, väärib lausa esikaanelugu. Muidugi mitte ainult maja, vaid ikka ka inimesed, kes on suutnud sellest 1890. aastal ehitatud hoonest teha totaalse uuenduskuuri järel tänapäevaselt toimiva ja stiilse eluaseme.

“Ma ei ole üldse arvestanud, et külalised tulevad!” ohkab perenaine. “Üht-teist on veel vaja teha ja mõned asjad on puudu.” Tegelikult on need, mis puudu, puhtalt pisiasjad, teada ja nähtavad vaid pererahvale endale. Külalise pilku ei riiva siin küll miski. Kogu elamine on laitmatu, puhas ja korras ning stiilne selle sõna parimas mõttes. “Lihtne maakodu,” ütleb Airi seepeale tagasihoidlikult. “Ehk natuke teistmoodi kui teistel.”

Kõik algas üsna tavapäraselt. Mingil hetkel sai perel korterielust küll. “2001. aastal hakkasime maja otsima. Esialgu ikka linna, aga siis pakkus vanatädi Laine välja, et mis te seda maja linnast otsite, Pähklas ju maja olemas, tulge aga siia. Tal endal lapsi polnud,” meenutab perenaine. Nii jäigi linnakorteri elu, mida seni pole veel keegi taga igatsenud, seljataha. “Linnaelust sai täiega villand! Nüüd oleme linnast kolm aastat ära olnud, aga naabri koer haugub seal siiani minu peale.”

Vaevalt Airi ja Aare endale tol hetkel aru andsid, kui suur töö neid ees ootab. “2005 hakkasime maja kallal nokitsema. Algul mõtlesime, et teeme uue sauna ja sinna väikesed toakesed. Maja oli päris viletsas seisus. Eterniitkatus oli peal, vana rookatus selle all. Uuele rookatusele ei hakanud rahakott peale. Meil oli valida, kas rookatus ja rohkem ei midagi või selline plekk-katus ja natuke ikka muud ka.” Nii saigi maja endale uue plekk-katuse. Uus sai ka kõik ülejäänu. Vanast hoonest jäid püsti vaid paekivimüürid ja natuke palkseina. Müürid olid Airi sõnul tublid, natuke vuugivahesid on veel vaja töödelda, aga üldiselt näeb kogu elamine välja nagu päris uus. Vana hea rootsi punane on seintel otsekui eile pintsli alt tulnud, kuigi sisse koliti juba kolm aastat tagasi.

Edasi loe värskest Oma Kodust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 795 korda, sh täna 1)