Saare EPT eksjuht jäi kohtus süüdi (9)

Eile tunnistati kohtus omastamises ja raamatupidamise kohustuse rikkumises süüdi kunagise Saare EPT juhatuse liige Indrek Jõeäär, kellele mõisteti 1620 euro suurune rahaline karistus. Lisaks tuleb mehel maksta 20 429 eurot kahjutasu, 435 eurot sundraha ja 1382 eurot kaitsjatasu. 

“Ei soovi kommenteerida,” ütles Jõeäär eile pärast istungit Saarte Häälele.

Kohtus ette loetud süüdistuse järgi jäid Jõeäärele süüks pandud teod ajavahemikku 16. august 2006 kuni 5. august 2009 ning tehtud audit tuvastas ettevõtte laos 582 207-kroonise puudujäägi. Sel ajal oli Jõeäär AS-i Saare EPT juhatuse ainuliige. Süüdistuse järgi tehti just siis tehinguid, mille eest saadud raha omastati või pöörati kolmandate isikute kasuks.
Näiteks 2007. aastal müüdi 35 000 krooni eest traktor ja saadi 82 000 krooni maaparandustööde eest ning ka kahe järgneva aasta jooksul müüdi ettevõtte vara – 2008. aastal 97 000 krooni eest ja 2009. aastal 67 000 krooni eest. Nõuetekohased dokumendid tehingute kohta puudusid.

Saarte Häälele väitis uurimisega kursis olev allikas, et tõenäoliselt maksis Jõeäär masinate ja kruusa müügist saadud rahast töötajatele palka ning üldse valitses ettevõttes toona paras korralagedus. Kas omanik sellest teadis või mitte, ei osanud allikas öelda. Kuid kuna Jõeäär oli tookord Saare EPT juhatuse ainuliige, tuli tal võtta ka vastutus.

Lisaks omastamisele sai Jõeäär süüdistuse ka raamatupidamisnõuete rikkumises. Näiteks müüdi küll liiva ja kruusa, aga kui palju müüdi, ei olnud võimalik tuvastada.

Kuigi auditi järgi oli tekitatud kahju üle 37 000 euro, sõlmisid ettevõtte omanikud Jõeäärega kompromissi, mille tulemusena tuleb tal hüvitada 20 429 eurot.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 552 korda, sh täna 1)