Kukessaare sadama selts tahab rajada uhke sadama (6)

Pihtla vallas Sandla külas Puhkeala kinnistul asub ajalooline Kukessaare paatide randumise koht, mis on suuremalt jaolt täitunud mudaga ja osaliselt kinni kasvanud.

MTÜ Kukessaare Sadama Selts tahab sinna rajada sadama koos võrgukuuri, rahvamaja, parkla, kiigeplatsi ja paatide hoiualaga.

Monoliit OÜ koostatud projekti eesmärk on võimaldada veesõidukitel silduda ning tagada neile lastimise ja lossimise võimalus. Selleks tugevdatakse rajatav kai, ehitatakse lainemurdja ning kindlustatakse kaldavallid. Samuti on plaanis süvendada faarvaatrit ca 2500 m3 ulatuses.

Kukessaare sadama seltsi esindaja Urmas Laupa ütles, et projekt on koostatud tulevikku silmas pidades. “Et nagunii tuleb taotleda vee erikasutusluba, on mõttekas teha seda ühekorraga,” märkis Laupa. Esmajoones luuakse kohalikele inimestele korralik võimalus oma paatide rannas hoidmiseks.

Pihtla valla ehitusnõuniku Peeter Arikase sõnul otsustas valla arengukomisjon projekti rahaliselt mitte toetada, sest nii suure sadama järele puudub vajadus. Pealegi kahtles Arikas, kas praeguse 1,2–1,5-meetrise süvisega sadamaala on sobiv 40 jahtlaeva vastuvõtmiseks. “Täna hoiab Kukessaares oma paate kaks-kolm kohalikku elanikku,” tõdes Arikas, lisades, et pealegi jääb valla territooriumile Vätta sadam.

Urmas Laupa vallavalitsuse leiges suhtumises probleemi ei näe. Tema arvates on sadamakohal perspektiivi nii kohalike elanike, suvitajate kui ka looduskaitsjate jaoks. Rahastamisvõimalusena näeb arendaja mitmesuguseid projekte. “Kui paberid korras, saab asuda konkreetsemate sammude juurde,” sõnas Laupa. Siiski ei usu ta oma sõnul, et ehitustööd Kukessaares algaksid juba tuleval suvel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 731 korda, sh täna 1)