Teateid tindirindelt: Hauakivid tõelistele sõduritele (1)

Sel pühapäeval tähistas Venemaa oma superkangelase Vladimir Putini sünnipäeva. Samal ajal leinas teine osa rahvast Anna Politkovskajat, Putini administratsiooni teravalt kritiseerinud ajakirjanikku. Politkovskaja mõrvati kuus aastat tagasi, täpselt tema poolt vihatud presidendi sünnipäeval.

Ilmselt on see eestlaste jaoks tuntuim ajakirjaniku surmaga lõppenud lugu. Üks viimastest kõneainet andnud ajakirjanike tapmistest leidis aset selle aasta veebruaris, kui Süürias hukkusid tunnustatud kriisikoldereporter Marie Colvin ja prantsuse fotograaf Remi Ochlik.

Colvin oli oma elu viimastel aastatel sunnitud kandma silmaklappi, kuna Sri Lankas oli ta granaadikillu süül kaotanud ühe silma. Siiski jätkas ta oma ohtlikke missioone. Nüüd võeti talt kõik.

Teated ajakirjanike hukkumistest ei jõua Eesti ajakirjandusse just tihti. Tundub, et ega neid siis väga palju olla saagi. Paraku on reaalsus teistsugune. Viimase kümne aasta jooksul on tööülesannete täitmisel tapetud ligi tuhat ajakirjanikku. Tänavu on oma huku leidnud 46 reporterit, fotograafi, operaatorit, toimetajat jne. Neist 20 suri Süürias.

Tänu nendele vapratele meestele ja naistele, kes kõigega riskides kriisikolletesse sukelduvad, teab maailm, mis neis kohtades tegelikult toimub. Nähes fotot mässust või lugedes ülevaadet järjekordsest pommitamisest, ei mõtle me tavaliselt, mis on olnud selle infokillu hind.

Ohutsoon ei ole alati vaid sõjatandril. Püüdes heita valgust ühiskonna tumedamale poolele, riskivad ajakirjanikud oma isikliku heaoluga. Ka pisikeses konnatiigis nimega Eesti on küllalt olukordi, kus ajakirjanikul soovitatakse tungivalt teatud teemadest eemale hoida. Mind on ähvardatud vaid kohtuga ja lubatud valede asjade filmimise korral kaamera puruks peksta, kuid need on leebed ähvardused.

Rääkides ajakirjandusest ja selle rollist, on vahel hea vaadata kõmuportaalide ässade tööst kaugemale ja mõelda tõelistele tindirinde sõduritele. Inimestele, kes pühendavad oma elu ühiskonna paremaks muutmisele. Neile, kes ei karda ähvardajatele silma vaadata ja näidata seda, mida püütakse varjata.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 157 korda, sh täna 1)