Detektorism Saaremaal kui tuha all hõõguv tuli (10)

Detektorism Saaremaal kui tuha all hõõguv tuli

DETEKTORIST TEGUTSEMAS: Kui märkate kedagi sellise aparaadiga toimetamas, küsige, mida ta teeb. Kahtluse korral pöörduge kohaliku muinsuskaitseinspektori poole. Foto: Sander Ilvest

Sügis on saagi koristamise aeg. Enamik saarlasi küürutab kartulivagude vahel. Talunikud tunnevad rõõmu viljasaagist. Aga on veel üks seltskond inimesi. Sügise saabudes hoogustavad oma tegevust detektoristid.

Nimelt ei ole südasuvel palavaga sugugi meeldiv kõrge rohu sees metalliotsijat viibutada. Kui lehed kolletuvad ja põllud üles küntakse, on hoopis teine lugu.

Viimastel aastatel on detektoristidest ajakirjanduses palju juttu olnud. Vastavateemalistes internetifoorumites väidetakse, et tegemist on lausa detektoristidevastase vandenõuga. Nimelt pidavat nende pihta sihitud kriitilised artiklid ilmuma kevadeti ja sügiseti.

Olles ka ise nakatunud detektorismipisikuga, võin väita, et põhjus on ikka selles, et kevadel, kui maa sulab, tormatakse metsa, et talve jooksul kogutud infot looduses metalliotsija abil üle kontrollida. Samal ajal lähevad oma kontrollkäikudele muinsuskaitsjad ja välitöödele arheoloogid. Ning just siis tulevad ilmsiks kevadtalvel muinasmälestiste kallal tehtud pahateod.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 016 korda, sh täna 1)