Vastukaja: Traagilistes juhtumites on süüdi ka loomaomanikud (10)

Selle nädala alguses šokeeris avalikkust juhtum Saaremaal Uduveres, kui tundmatud julmurid tulistasid surnuks kaks koera. Loomulikult on politsei alustanud menetlust ja uurib juhtunu asjaolusid ning annab sealjuures parima, et teo toimepanijad tabada. Senised kogemused on aga näidanud, et taolised kuriteod jäävad lahendamata. Loomade tulistamise korral pole pea kunagi ühtegi pealtnägijat ega tunnistajat.

Loomakaitsjad on aastate jooksul oma töös sageli kogenud, et ka kõige suuremad loomaarmastajad ei mõista, mis võib loomaga juhtuda, kui ta linnatänavatele või külavahele hulkuma lasta. Loom ei pruugi iialgi enam elusalt koju tagasi jõuda, ohud varitsevad teda kõikjal. Haigestumine, auto alla jäämine, julmurite küüsi sattumine, metsloomade saagiks sattumine – need on vaid mõned nukrad näited paljudest. Lisaks on agressiivsed hulkuvad loomad ohtlikud inimestele, teistele loomadele ja lindudele.

Iga loomaomanik peab täiel määral vastutama oma looma heaolu ja tegemiste eest. On ju alati mõistlikum traagilisi juhtumeid ennetada, kui hiljem tegeleda kurbade tagajärgedega.

Taolised sadistlikud teod nagu Uduveres toimunu ei ole mitte mingil moel õigustatavad ega põhjendatud. Hulkuvate koduloomade tulistajad võivad potentsiaalselt ohtlikud olla ka kaaskodanikele.

Tania Selart
Eesti loomakaitse seltsi juhatuse liige

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 512 korda, sh täna 1)