Ankur on Koguvas kõvasti kinnitunud

Ankur on Koguvas kõvasti kinnitunud

KALAMEESTEL JUTTU JAGUB: Koguva küla mehed Endel Noor (keskel) ja külavanem Jüri Schmuul tunnevad heameelt, et nendega ühinenud ettevõtja Ragnar Põllu (vasakul) on suutnud asjaajamisega jõuda niikaugele, et sadamakompleks suvel avati. Foto: Aare Laine

Koguva Tooma Juhan ehk kirjanikunimega Juhan Smuul on oma koduküla inimeste tegemised, nii naljakad kui tõsisemad, ammugi raamatuisse raiunud. Väikese Muhu pisikese kaluriküla mehed ja naised on sõnameistrile andnud värvikaks loominguks rikkalikult inspiratsiooni.

Sõgedate küla (“Kirjad Sõgedate külast”) on jätkuvalt kirjameestele ja -naistele ning kunstnikele inspiratsiooniallikaks. Tänavu, kui möödus 480 aastat küla esmamainimisest kirjalikes allikais, tulid koguvalased üle maailma kodukülla kokku. Päev varem avati uus kala- ja külalissadam, kevadel avas taas uksed uuenduskuuri läbinud Vanatoa turismitalu.

Kaluriküla jaoks on sadam olnud lahutamatu ja eluline asi igiammusest ajast. Teadupärast on Koguva sadam olnud omamoodi ühenduslüli ka Muhu ja Saaremaa vahel. Alates selle aasta 21. juunist, sadama taasavamise päevast, on renoveeritud hubane väikesadam ka külalissadamate nimistus. Esimene hooaeg oli paljutõotav. Vaatamata jahedale ja vihmasele suvele randus Koguvas enam kui poolsada jahti ja kaatrit. Kohalike kalurite paadid on kai ääres mõistagi aukohal.

Kuus aastat tagasi Koguva meeste moodustatud MTÜ Ankur on oma tegemistega kindlalt koduküla kivisesse pinnasesse kinnitunud. Mittetulundusühingu loomisel võeti põhieesmärgiks vana kalasadama renoveerimine, õigemini küll päris uue ehitamine ning sinna juurde kuuluvate rajatiste uuendamine ja mõnegi tarviliku hoone ehitamine.

Täismahus lugu loe Saarte Hääle paberväljaandest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 435 korda, sh täna 1)