Valdadest lubavad palkade tõusu Orissaare ja Muhu (8)

Valdadest lubavad palkade tõusu Orissaare ja Muhu

LOEVAD RAHA: Kui Ludvik Mõtlepa juhitava Leisi valla töötajate palgad jäävad tuleval aastal tõenäoliselt samaks, siis Raido Liitmäel on oma Muhu vallaeelarvelistele töötajatele hea uudis. Foto: Tõnu Veldre

Küsitlus Saaremaa kohalikes omavalitsustes näitab, et enamikus valdades vallaeelarvest palka saavate inimeste töötasu 2013. aastal ei tõuse. Erandid on vaid Orissaare ja Muhu vald.

Samas pole üheski omavalitsuses eelarvet veel lõplikult kokku pandud, nii et lootus palgatõusuks jääb mujalgi. Orissaare vald on järgmisel aastal planeerinud valla töötajatel palka tõsta 7 protsenti.

Vallavanem Aarne Põlluäär ütles Saarte Häälele, et eelarve ei ole veel koos ning seega ei ole see 7-protsendiline tõus ka kindel. “Kindlasti ei tule palgaraha valla eelarvest, vaid praeguse palgaastmestiku korrastamisest,” selgitas Põlluäär. “Praegu on meil 46 erinevat palgaastet ja seda on ilmselgelt liiga palju.”

Muhu vallavanem Raido Liitmäe peab reaalseks, et 2013. aastal tõstetakse valla töötajate palgad 2010. aasta tasemele. Nimelt kärbiti Muhus palku kaks aastat tagasi 10 protsenti. 2011. aastal kerkisid palgad seal 2–3 protsenti. Seega ei ole tegemist otseselt palgatõusuga, vaid endise olukorra taastamisega. Enamaks vallal jõudu ei jätku.

Valjala vallavanem Aare Martinson tunnetab oma sõnul töötajate survet palku tõsta, kuid temagi ei saa midagi kindlat lubada, sest puudub teave, palju riik valda toetab ja kuidas kompenseeritakse vallale maamaksuvabastus.

Kaarma vallavanem Margus Mägi kahtleb aga oma sõnul sügavalt, et palgad järgmisel aastal tõusta võiksid. Kaarma vallas võeti masu tulles ära töötajate lisatasud, mis mõnel juhul ulatusid kuni 20 protsendini palgast. Eelmisel aastal tõusid palgad Kaarmal 7 protsenti.

Torgu vallavanem Tiit Põld märkis, et palku oleks vaja kindlasti suurendada, aga enne tuleb vaadata, mis teised teevad, ja kiigata ka oma rahakotti. Mustjala vallavanem Kalle Kolter oli küll seisukohal, et töötajate palk vajab tõstmist, kuid seni vallas eelarvet arutatud ei ole.

Salme vallavanem Kalmer Poopuu ütles, et palku võiks tõsta küll, aga enne eelarve kokku saamist ei ole mõtet sellest rääkida. Selle aasta alguses tõusid Salmel näiteks lasteaia töötajate palgad. Tõsi, seda küll vaid mõne protsendi ulatuses.

Kihelkonnal on olukord olnud aastaid samal tasemel ja nii see ka jääb. Ka Kärla vallas pole palgad mitu aastat tõusnud ja ilmselt ei tõuse 2013. aastalgi. Leisiski jäävad palgad samaks ja palku ei kavatse tõsta ka Ruhnu vald.

Palgatõusu pole veel arutanud Kuressaare linnavalitsus ning Lümanda, Laimjala, Pihtla ja Pöide vallavalitsus. Pöide vallavolikogu esimees Koit Kelder märkis vaid, et nemad on vahepealse palgakärpe eelse olukorra taastanud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 036 korda, sh täna 1)