Vennad Kirstud kündsid võistlusel hea tulemuse

Vennad Kirstud kündsid võistlusel hea tulemuse

KÄRLA MAAPÄEVAL: Karl (vasakul) ja Tanel Kirst poseerivad nädal aega enne künnivõistlust uhiuue multifunktsionaalse külviku taustal. Foto: Sander Ilvest

Nädalavahetusel toimunud Eesti künnimeistrivõistlustel serveeris üllatuse Valjala valla Kõriska küla noormees Karl Kirst, kes saavutas noorkündjate arvestuses kolmanda koha, edestades sellega ka favoriitide hulka kuulunud vanemat venda Tanelit.

Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli õppetalu õppemeister, vendade Kirstude juhendaja Elmut Lehiste ütles, et on Karli esinemisega väga rahul. “Võrreldes Taneliga oli noorem vend palju agaram ja käis ka õhtuti pärast tunde treenimas,” rääkis Lehiste, kelle sõnul innustas Karl Kirstu treenima soov parandada eelmise aasta kesist tulemust. “Seda ta ka tegi ja mul on selle üle hea meel,” ütles Lehiste. Mulluse koha teise kümne alguses vahetas Karl Kirst sel aastal kolmanda koha vastu, saades kohtunikelt 162,3 punkti mulluse 125 punkti asemel.

Möödunud aastal Eesti noorkündjate arvestuses kolmanda koha saavutanud Tanel Kirstu tänavune viies koht oli juhendajale pigem pettumus. Mullu kohtunikelt 149 punkti saanud noormehe võimed lubanuks tal saavutada ligi 180 punkti, kuid paraku tuli piirduda vaid 155,5 punktiga. Ilmselt vedas noormeest alt liigne enesekindlus, mille tõttu jäi treenimine soiku.

“Tanel on juba kaks aastat võistelnud ja ju ta mõtles, et oskab juba piisavalt,” märkis Lehiste, kelle sõnul pole võistluskünd aga mitte igapäevane põllutöö, vaid pigem ikkagi sport, kus vana rasva peal hakkama ei saa.

Eile mõlema noore saarlasega kokku puutunud Lehiste ütles, et vanem vend oli kaunis vaikne ega rääkinud künnivõistluste teemal ühtegi sõna. “Noorem on lõbusamas tujus, ikkagi kolmas koht taskus ja pole probleemi,” vahendas juhendaja. “Poiss treenis tublilt, võttis asja tõsiselt ja tulemus on korralik,” lisas ta.

Taneli ja Karli isa, Nuudi talu peremees Kaido Kirst ütles, et Tanelil oli algusvaoga pisut ebaõnne, sest kombain oli maa kõvaks tampinud. Sõltumata võistlustulemustest kodutalus suhtumine poistesse ei muutu. “Ei ole nii, et parema koha saavutanud poiss saab nüüd uuema tehnika oma kätte,” kinnitas Kaido Kirst.

Isa Kaido rääkis, et talus on Taneli õlul mullaharimistööd ja Karl on põhiliselt kombaini roolis, ehkki mõlemad poisid saavad korralikult hakkama igasuguste põllutöödega. Ka noorim poeg Teet on juba võimeline masinatöödega hakkama saama, kinnitas talupidaja.

Kaido Kirstu sõnul jääks ta võistluskünnis poegadele alla, kuid olukordades, kus on vaja mõni äravajanud traktor või mehhanism põllult kätte saada, on isa kogemused poiste oskustest üle.

Möödunud nädalavahetusel Olustveres peetud Eesti künnimeistrivõitlustel tuli 11 noorkündja arvestuses võitjaks Olustvere TMK neljanda kursuse õpilane Jorma Unger Tartumaalt, kes võitis ka eelmisel aastal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 459 korda, sh täna 1)