Geenmuundatud kultuurid: kas mürk või mitte?

Geenmuundatud kultuurid kas mürk või mitte

SKANDAALI TEKITAJA: Professor Gille-Eric Séralini juhtimisel tehtud uurimistöö näitas, et geenmuundatud maisi söömine tekitas katsealustel rottidel neeru-, maksa- ja piimanäärmete vähki. Foto: internet

Selle nädala algus tõi tõelise sensatsiooni – prantsuse teadlased avalikustasid aastaid kestnud uurimistöö tulemused, milles väidetakse, et herbitsiididega töödeldud transgeense maisi tarbimine on tervisele ohtlik.

Kõnealuse uurimuse tulemused avalikustas prestiižne ameerika teadusajakiri Food and Chemical Toxicology. Nagu võis eeldada, kutsus artikli ilmumine teadusmaailmas esile laialdase vastukaja. Mõnevõrra ootamatu oli aga, et teadlaste uurimus kujunes kogu maailma meedias tõeliseks pommuudiseks, mis ilmus mitme väljaande esiküljel.

Uurimistöö viisid läbi Normandia linna Caeni ülikooli (l’Université de Caen) teadlased, kes kontrollisid herbitsiididega kasvatatud transgeense maisi tarbimise mõju laborirottidele. Maisi kasvatas USA agrotööstusgigant Monsanto.
Katsetused kestsid mitu aastat. Tulemus oli, et teadlased täheldasid katsealustel rottidel erinevat tüüpi vähihaiguste teket – loomadel arenes neeruvähk, maksavähk ja piimanäärmete vähk.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 193 korda, sh täna 1)