Kaupo Vipp andis välja raamatu “Globaalpohmelus” (3)

Hiljuti 50. sünnipäeva tähistanud sõrulase Kaupo Vipi sulest ilmus selle nädala algul raamat “Globaalpohmelus”. Autori jaoks oli tegemist sünnipäevakingiga iseendale, et kaua endale hoitud infot teistega jagada. Kui mujal maailmas on raamatus käsitletud teema ammu kõneaineks, siis eestikeelses kirjasõnas on seni suudetud seda vältida. 

Vipp üritab oma sõnul raamatuga täita infolünka, mis on Eestis tekkinud Naftatipu ehk Peak Oil’i nimelise globaalse fenomeni osas. Tema raamat seab kahtluse alla laiatarbekultuuri, massimeedia ja neoliberaalse majanduskäsitluse jutlustatava tööstustsivilisatsiooni eduloo. Paljude refereeritud teadustööde abil antakse ülevaade inimkonna üha süvenevate murede arenguloogikast.

Lihtsamalt öeldes: “maailma lõpp” oleks inimkonna jaoks ehk palju mugavam lahendus kui see, mis tegelikult toimumas on. “Lükataks kuskil lüliti välja ja kõik,” võtab Vipp maailmalõputeema naljaga pooleks kokku.

Tegelikult on Kaupo Vipi sõnum, et viimased paarsada aastat on inimkond elanud n-ö võlgu. Senine progress põhines pidevalt kasvaval energiatarbimisel, kuid nüüd on kasv takerdunud. See tähendab lõppu majanduskasvu võimalustele ja see omakorda vältimatut kriisi. Kõige mustemate stsenaariumide järgi on aastaks 2100 maailmas vaid 1,5 miljardit inimest ja nende elatustase on kehvem kui 19. sajandi lõpus.

Kaupo Vipi arvates on 332-leheküljeline raamat jõukohane lugemismaterjal igale gümnaasiumi lõpetanud inimesele, kel maailma asjade vastu laiemalt mingigi huvi olemas. “Kindlasti ei ole tegemist laiatarbekaubaga,” arvab Vipp.
Kuressaares saab “Globaalpohmelust” osta Rahva Raamatust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 062 korda, sh täna 1)