Ajaloopäevad toovad Orissaare külje alla näidislahingu

Saaremaa sõjavara selts korraldab täna ja homme Saaremaal rahvusvahelised ajaloopäevad “Sügis 1917 – 95 aastat I maailmasõja jõudmisest Eestisse”.

Ürituse peakorraldaja Margus Sinimetsa jaoks on ajaloopäevade tipphetk näidislahing, milles osaleb ligi sada sõjameest. Lahingupaik jääb Orissaarest umbes 1 kilomeetri võrra väinatammi poole mere äärde. Samas on korraldatud autode parkimine.

Sinimets paneb inimestele südamele, et pealtvaatajad riietuksid soojalt ja paneksid jalga veekindlad jalavarjud. Kui kõik laabub, saab ettevõtmisest traditsiooniline sügisüritus. Järgmise aasta ajaloopäevade teemana näeb peakorraldaja Vabadussõda ja Upa mässu. Kindlasti tuleb ka siis lahing.

Ajaloopäevad saavad alguse täna kell 10 Orissaare kultuurimajas, kus toimub konverents. Selle avab Siim Õismaa Eesti sõjamuuseumist. Raul Salumäe Saaremaa muuseumist räägib, mida on I maailmasõja kohta Saaremaal avaldatud saksakeelses kirjanduses. Hanno Ojalo Eesti akadeemilisest sõjaajaloo seltsist kirjeldab merelahingut Suures väinas ja soomuslaeva Slava uputamist. Sama ettekandja lõpetab konverentsi esimese ploki, tutvustades operatsiooni “Albion” ja lahingut väinatammil.

Pärast lõunat toimub väljasõit Saaremaa muuseumisse, kus giidiks Raul Salumäe. Edasi suundutakse Sõrve, seal tutvustatakse rannakaitsepatareisid ja Sõrve militaarmuuseumi. Näidislahingust osavõtjad on lubanud pidada hingepalvuse I maailmasõja ohvrite haual Säärel.

Kell 20 kogunetakse taas Orissaare kultuurimajas, kus õhtu lõpetab Juri Maltsevi venekeelne ettekanne Saaremaa rannakaitsepatareidest. Loengule järgneb filmi “Moonsund” ühisvaatamine.

Pühapäeval kell 11 algab pool tundi kestev näidislahing, kus taaskujutatakse I maailmasõja lahingut Orissaares. Lahingus teeb kaasa kümme sõjaajaloo klubi Eestist, Lätist, Venemaalt ja Valgevenest. Lahingule järgneb paraad lahingupaigast Orissaare kultuurimaja esisele väljakule. Mõlema päeva pärastlõunal on avatud Saaremaa sõjavara muuseum.

Orissaare ajaloopäevadele lisaks toimub pühapäeva pärastlõunal kell 16.30 mälestusteenistus I maailmasõja ohvrite haual Sääre külas. Hingepalvuse peab õigeusu kiriku preester Andreas Põld.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 637 korda, sh täna 1)