Veel kaks omavalitsust astuvad SOList välja (23)

veel kaks omavalitsust astuvad solist välja

AITAB JAMAST! Vallavanem Villi Pihli dirigeerimisel hääletasid volinikud, teiste hulgas Ülar Tänak ja Jaanika Rikko, Kärla valla liidust välja. Foto: Sander Ilvest

Saaremaa omavalitsuste liidust otsustasid eile lahkuda Kärla vald ja Kuressaare linn.

Kärla vallavolikogu otsustas eilsel istungil kuue poolthäälega 1. jaanuaril 2013 SOList lahkuda.

Vallavanem Villi Pihl põhjendas, et hoolimata SOLile tehtud ettepanekutest valitseb organisatsioonis tegevusetus. Teine põhjus oli raha. Vallavanem leidis, et kindlasti on Kärla vallas tegevusi, mis vajavad lisaraha rohkem kui SOLi kontori ülevalpidamine. Samas otsustas volikogu, et vald jätkab ühisürituste rahastamist.

Kuressaare linnapea Mati Mäetalu lausus linnavolinikele otsuse eelnõud kommenteerides, et SOL peaks olema avatud ja sisuliselt maakonna arengu eest seisev organ, kuid paraku ta seda rolli ei täida. “Linn ei astu välja raha pärast,” kinnitas Mäetalu, kelle sõnul sai lagunemisprotsess alguse siis, kui valiti uus juhtkond. “Mis on muutunud? Mitte midagi!” küsis ja ühtlasi vastas linnapea Mäetalu.

Pöide vallavolikogu otsustas SOLis jätkata. Vallavolinik Andres Hanso ütles, et istungil arutati võimalusi muuta SOLi juhtimist. Tema sõnul pole mõtet hoida juhatuses 15 vallavanemat. Samuti otsustati, et vald ei ole nõus maksma suuremat liikmemaksu, kui on eelarves ette nähtud.

Orissaare vallavolikogu maaelukomisjoni esimees Aar-ne Põri ütles, et poodi tasub lahti hoida seni, kuni riiulitel kaupa jätkub. Tema meelest on SOLi korraldatavad ühisüritused vallale piisavalt kasulikud, niisiis tasub jätkata.

Saaremaa omavalitsuste liit, mis asutati 1993. aastal, saab oma tegevust jätkata seni, kuni liitu kuulub 50 + 1 protsenti Saaremaa omavalitsustest. Seega ei tähenda Kaarma, Lümanda, Kärla ja Kuressaare lahkumine liidust veel SOLi lõppu.

Tõnu Veldre, Raul Vinni

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 389 korda, sh täna 1)