Kange sõrulanna kolmveerandsada (2)

kange sõrulanna kolmveerandsada

ÕPIHIMULINE REISISELL: Üheks Laine Tarvise (paremal) hobiks on reisimine. Saaremaa merekultuuri seltsi liikmena osales ta tänavusel Leedu ja mullusel Soome reisil. Pildil on ta koos kirjanik-kapten Lembit Uustulndi, endise kolleegi Maie Kuldkepi ja maavalitsuse ametniku Leo Filippoviga. Foto: Aare Laine

Uskumatu, aga tõsi, nooruslik ja energiast tulvil Laine Tarvis saab täna 75aastaseks.

Vaatamata sellele, et teenekas sõrulanna, endine abimaavanem ja riigikogu liige võiks oma kaunis kodus Kaarma vallas Lahekülas rahulikult pensionipõlve pidada, tegeleb ta harjumuspäraselt veel mitmes organisatsioonis ja ühenduses.
Mida Sõrves sündinud ning sõja jalust ema, venna ja õega 1944. aasta sügisel Saksamaale viidud (Laine isa, kes põgenes Saksa sõjaväest, läks samal aastal pakku Rootsi) juubilar ise oma keerulisel eluteel saavutatust esile tõstab?

“Kõige tähtsam on praegu ikkagi see, et hing on sees ja tervis korras. Omal ajal tegin kõvasti sporti. Praegugi suudan kolm tundi järjest muru niita ja koduaias jagub neid tegemisi ju terveks päevaks,” ei pidanud juubilar vajalikuks oma saavutusi üles lugema hakata.

Spordiga on Laine Tarvis sina peal praegugi. Eelmise sajandi teises pooles maakonna ja vabariikliku spordiühingu Kalev rekordiks ketast 47,36 meetri kaugusele lennutanud Tarvis on osalenud ka veteranide Euroopa meistrivõistlustel Norras, Kreekas ja Itaalias.

Sellel sajandil on aktiivne naine loorbereid lõiganud aktiivse poliitikuna ja vabaühenduste juhina. Samas peab Laine Tarvis ise väga tähtsaks kodu ja peret. “Spordiski ma sellepärast kõrgeid eesmärke ei seadnud, sest kodu, pere ja töö võtsid oma osa. Abikaasa Velloga oleme üles kasvatanud kaks last. Tütar Riina on abielus, kahe poja ema ja töötab käsitööõpetajana Soomes Turu linnas. Poeg Mihkel on vallaline, töötas aastaid tolliametnikuna. Praegu on ta Saare Uluki juhataja,” tutvustas abikaasa, ema ja vanaema oma peret.

Tänavu suvel valis MTÜ Eesti Saarte Kogu Laine Tarvise oma esimeheks. “Üht-teist on läinud ju paremaks. Parvlaevaliiklus on korralik. Ebameeldiva uudisena võtsime vastu valitsuse teate piletihindade tõstmisest,” lausus ta ja rõhutas, et kui meie edukas riik tahab jõuda Põhjamaadele järele, siis hinnatõusu ei tohi küll lubada.

“Igal aastal olen sõitnud oma autoga Soome saarestikus, kus tütre perel on suvekodu. Seal on laevasõit tasuta. Keegi ei küsi, kas oled kohalik või võõras. Siin me tasuta sõidust ei oska unistadagi, aga piletihinna tõstmise vastu oleme küll. Ametnikud võiksid maan-teepikenduse põhimõtted endale selgeks teha, need korralikult läbi analüüsida,” tõdes saarte kogu esimees.

Veel kuulub Laine Tarvis Eesti Maanaiste Ühendusse, kus ta on ühenduse Saare Naised esinaine. Linnavolikogu majandus- ja rahanduskomisjoni ning Kaarma valla volikogu sotsiaalkomisjoni liige ning Saaremaa Naiste Ümarlaua koordinaator on ta samuti.

Mis sunnib tähtsates riigiametites töötanud saarlannat ikka veel aktiivselt riigiasjades kaasa lööma? “Kui ma peaksin ainult muru niitma ja aias toimetama, siis seda on minu jaoks vähevõitu. Kodanikuühendustes saad ju ühe või teise probleemi lahendamisele kaasa aidata. Ega siis sellest midagi kasu ole, kui kodus istudes kaebad raske elu üle. Tuleb ise leida võimalusi elu paremaks muutmisel sõna sekka öelda ja tegutseda,” tõi juubilar põhitõe välja.

VSÜ Kalev auliiget (1974), Saaremaa aasta naist (1994), Eesti Väikeettevõtjate Assotsiatsiooni ettevõtluse sõpra (1994), Saaremaa aasta naiskodukaitsjat (2010) on tunnustatud enam kui paarikümne aumärgi, au- ja tänukirjaga. Neist kõige kõrgem on Valgetähe neljanda klassi orden, mille Vabariigi president annetas neli aastat tagasi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 575 korda, sh täna 1)