Eikla soo lahingu uusi tahke (1)

Eikla soo lahingu uusi tahke

LAHINGUPAIGAS: Hilda ja Rein Mets viimase poja Silveri ja pojatütre Anna Alexandraga Juhan Metsa mälestuskivi juures. Foto: Allan Tark

Suve lõpukuul külastas oma esivanemate kodupaika Saaremaad nõukaaja teisitimõtleja Rein Mets Rootsist, Elu Sõna koguduse üks asutajatest ja juhtidest ning mees, kes kolm aastakümmet tagasi pühendas end muude tegemiste seas ka sellele, et päästa eesti soost noormehi Afganistani sõja hakklihamasinasse minekust. Saaremaale tuli Rein koos oma ema Hilda Metsaga ja vestluses nendega avanes nii mõnigi uus tahk 1946. aasta kevadtalvel Eikla soos toimunud lahingu kohta.

Võib oletada, et 1980. aastate kiirelt kulgenud sündmusi mäletavale lehelugejale peaks Rein Metsa nimi nii mõndagi meenutama – oli ta ju perestroika aastail pea sama tuntud kui kuulsa IME (isemajandav Eesti) programmi autorid Tiit Made, Siim Kallas, Edgar Savisaar ja Mikk Titma. Erinevus on ehk selles, et Elu Sõna liidrina oli Rein Metsa tegevus palju radikaalsem (ta oli üks Harta 87 autoritest), mis omakorda viis selleni, et ta 1988. aasta kevadtalvel Nõukogude Liidust kibekähku Rootsi pagendati.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest. Telli leht siit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 650 korda, sh täna 1)