Röövpüüdjate lemmikpaik Saaremaal on Võlupe jõgi (7)

Röövpüüdjate lemmikpaik Saaremaal on Võlupe jõgi

AUS SAAK: Sellel pildil on ausalt püütud vähk. Tänavu võis vähki püüda 31. augustini. Foto: Margus Muld

Keskkonnainspektsioon on sel aastal ära korjanud 68 ebaseaduslikku vähipüügiriista. Neist enamik on kätte saadud Võlupe jõest.

Ebaseaduslikeks vähipüügivahenditeks loetakse mõrdu. Mõrdade omanikke tabatud ei ole. Püünistes olnud vähid lasti vette tagasi.

KKI Saaremaa büroo juhataja Jaak Haameri sõnul tehti vähipüügikontrolli 27 korral.
“Otseseid kaebusi ebaseaduslikult jõkke pandud vähimõrdade kohta ja vähipüügi kohta laekus inspektsioonile kolmel korral, millest kahel korral oli kaebus seotud Võlupe jõega ja ühel korral Karujärvega,” rääkis Haamer.

Põhiliselt teostati kontrollimist riskianalüüsi põhjal. “Vähiteemaline riskianalüüs ei ole konkreetne dokument, see kujuneb erinevate komponentide koosmõjuna. Sealhulgas on eelmiste aastate praktika ja kogemused, seirepüügi andmed ja mitmed muud tegurid,” selgitas Jaak Haamer.

Ta märkis, et ebaseaduslikuks loetakse seaduse kohaselt kõik sellised püügivahendid, mis ei ole vastavalt eeskirjale märgistatud. Näiteks peavad vähimõrrad olema tähistatud vähemalt 10 cm läbimõõduga ujuvpoiga.

“Kõigil vähipüügiloa saanutel tasub seda nõuet järgmisel aastal kindlasti meeles pidada ja oma püügivahendid vastavalt tähistada. Lisaks sellele tuleb poile märkida ka loaomaniku isikukood, mis annab kontrollivale inspektorile võimaluse kontrollida loa omanikku ja loa kehtivust,” rääkis Haamer.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 569 korda, sh täna 1)