Teateid tindirindelt: Pepuga või peputa

Kas paljas pepu on eetiline või kas ajakirjanik on? Ajakirjanike eetikapuudus on alati populaarne jututeema. Eksperte näib selles valdkonnas olevat väga palju (eriti lugejate seas), kuid regulatsioon ise on ähmane, jättes palju ruumi tõlgendusteks ja vähe tõeks.

Mis tõest me räägime, eetika on sageli rohkem maitseküsimus kui midagi muud. Mis tundub mõnele kohatu, on teisele vastuvõetav ja igapäevane. Otsuse teeb oma äranägemise järgi ikkagi ajakirjanik. Pea iga lahendust on võimalik eetiliselt õigustada, sõltub vaid vaatenurgast. Ajakirjanike kaitseingliks on saanud müütiline “suur avalik huvi”, mille kaitsva tiiva alla varjudes peaks olema võimalik teha ja avaldada ükskõik mida.

Sama hästi võib selle mõistega aga tagumikku pühkida, sest mida see ikkagi tähendab, kes seda mõõdab? Ja kas ajakirjanikule endale meeldiks, kui ajalehes oleks pilt, kuidas ta oma tagumikku pühib? Mingi veider avalik huvi oleks ilmselt olemas.

Pole ime, et inimesi ärritas hiljuti Saarte Hääles ilmunud pilt hiiglasliku sinikaga lapsetagumikust. Loomulikult küsiti kohe, kus on ajakirjanduseetika. Ainuõiget lahendust on siin pea võimatu välja käia. Tegemist ongi eelkõige maitseküsimusega ja valikuga erinevate eetiliste filosoofiate vahel. Loomulikult oleks tore, kui ajakirjanik (fotograaf) mõtleks, kas ta oma tagumikku ikka tahaks lehes näha. Ilmselt jääks siis paljud häirivad lood ja fotod trükkimata.
Paraku võib aga tänapäeval näha mõndagi väljaannet trükkimas ilgusi, sest see toob tähelepanu, kutsub lugema, on ärritav ja pealegi tundus toimetajale õige. Hedonistlikust vaatenurgast polegi see väga vale.

Ilmselt üritab enamik väljaandeid järgida aga utilitaar-se filosoofia mõtteid ja teenida võimalikult suure osa lugejate huve. Kui šokeeriv pilt saadud vigastusest hoiatab suurt hulka rahvast ohtliku olukorra eest, kaalub see üles mõne nõrganärvilise pisarad. Ehk siis: piisavalt suure avaliku huvi korral on kõik okei.

Jättes aga peened sõnad kõrvale, on olemas teatud asjad, mida pressifotodel reeglina näha ei tahaks: füüsilised vigastused, lapsohvrid ja alastus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 168 korda, sh täna 1)