Gerontokraatia taassünd: Kremli vanakesed kipuvad taas võimule (2)

Gerontokraatia taassünd Kremli vanakesed kipuvad taas võimule

VANANEVAD: President Vladimir Putini lähikondlased kipuvad vananema. Kui sinna n-ö värsket verd ei lisandu, kordub see, mis juhtus Nõukogude Liidus 1980. aastate alguses. Foto: internet

Lõppeval nädalal esitas Venemaa president Vladimir Putin riigiduumale seaduseelnõu, mis võimaldab tõsta kõrgemate riigiametnike pensionile mineku iga.

Vene ajakirjandus on märkinud, et president Vladimir Putin tegi veel ühe nn Medvedevi-vastase sammu: nimelt tegi ta ettepaneku tõsta kõrgemate riigiametnike ametisoleku piirvanust kuni 70. eluaastani. Selgitavas dokumendis on öeldud, et Venemaa riigipea sellise ettepaneku eesmärk on säilitada tsiviilteenistuses kõrge kvalifikatsiooniga juhtiv kaader. Nii vähemalt teatas sel nädalal Vene ajakirjandus, tehes viite presidendi pressiteenistusele.

Praegu peavad riigipalgal olevad tähtsamad ametnikud nagu näiteks föderaalametite juhid, presidendi nõunikud, riigipea esindajad regioonides ja riigiduumas, presidendi administratsiooni juht, ministrite asetäitjad jne erru minema, kui on saanud 60-aastaseks. Äärmisel juhul võib kokkuleppel tööandjaga (antud juhul riigiga) ametisse jääda kuni 65. eluaastani, mitte kauem.

Säärase vanuselise piirangu kehtestas Dmitri Medvedev 2010. aastal, kui oli president. Erand tehti vaid kohtunikele, prokuröridele ja kriminaaljuurdluskomitee kaastöötajatele. Ainult neil lubati ametipostile jääda kuni 70. eluaastani. Tookord põhjendas Medvedev seda otsust vajadusega tuua otsuste langetajate sekka nooremaid ja erksama mõtteviisiga inimesi.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 174 korda, sh täna 1)