Päevakeskuse saunalisi nörritab teadmatus (19)

Päevakeskuse saunalisi nörritab teadmatus

PALJU ÕNNE! Tiia Tammsalu jagab eakatele torti Kuressaare päevakeskuse jaanuaris peetud 13. sünnipäeval. Foto: Tõnu Veldre

Kuressaare päevakeskuse sauna kliente paneb nördima olukord, kus saun on juba kuid remondiks suletud, remonti ennast pole aga veel alustatudki.

“See on ülekohtune, et saun suletud on,” leidis pensionärist linlane Jaan Holm. “Saun on juba pikka aega kinni, aga remondiga pole isegi mitte alustatud. Kuressaarest räägitakse kui terviselinnast, aga meil pole saunagi. Täielik absurd!”
Holmi sõnul pole eakatel inimestel Kuressaares peale päevakeskuse eriti teisi võimalusi saunateenuseid kasutada. “Spordikeskus on minu jaoks liiga kaugel. Sugulane kutsus mind Georg Otsa [spaa] sauna, aga kuna mul oli vaja operatsioonile minna, ma lihtsalt ei jaksanud, sest ma poleks sealt tagasi saanud.”

Ka ei meeldi Holmile see, et päevakeskus varasema kella seitsme asemel juba kell viis suletakse. “Talvel külmaga, kui liikusin kahe karguga, lasin end viia päevakeskusse, sealt tõsteti aga kell viis välja ja mul tuli märja peaga veerand tundi õues bussi oodata.”

Ühe mehe päevatöö?

Jaan Holmi sõnul ei saa ta aru, miks keskuse juhataja Tiia Tammsalu saunaga seonduvaid probleeme ei tunnista.
“Ükskord nõupidamisel oli [abilinnapea Argo] Kirss temalt küsinud, kas saunaga probleeme on. Siis oli juhataja vastanud, et ei, kõik on korras,” avaldas Holm imestust. Oma sõnul on mees ka ise püüdnud juhatajaga saunateemal vestelda.
“Kui ma ükskord Tammsalule helistasin ja ütlesin, et ta võiks tulla inimestega rääkima, hakkas ta naerma ja küsis, kas ta peab meestesauna tulema,” lausus Holm. “Aga mehed käivad ka saunast väljas. Neid asju oleks saanud kas või sauna eesruumis kohvitassi juures arutada.”

“Millal päevakeskuse saun ükskord avatakse, selle kohta pole kuskil midagi kuulda olnud,” tõdes ka linlane Vello Reeva, kes on aastaid keskuse sauna kasutanud.” Ja ometi pole seal vaja ju peale lava parandamise mingit suurt ja põhjalikku remonti teha.”

Reeva tunnistas, et on ka spordikeskuse sauna külastanud, ent seal talle ei meeldinud.
“Inimestel on õigus pahandada,” ütles pensionäride ühenduse eestvedaja Helga Nurmekann. “See saunalugu on juba üks habemega lugu. Kuu läheb kuu järel, aga midagi ei toimu.”
Nurmekann ütleb end mitte uskuvat, et sauna lavalauad mõne aastaga nii läbi mädanenud on, et lava enam kasutada ei saaks. “Laudadele on liiga lühikesed naelad sisse löödud ja eks need ole nüüd järele andnud,” ütles oma silmaga asja kaemas käinud Nurmekann.

Spordikeskuse sauna Nurmekann vanuritele sobivaks ei pea.
“See on ikka noorte inimeste koht, kus eakas inimene tunneb end ebamugavalt,” põhjendas ta. “Tehku päevakeskus oma saun korda, see oleks ühe mehe ühe päeva töö. Nii ei saa, et hoiame sauna kinni – võib-olla ükskord tuleb remont.”
Päevakeskuse juhataja Tiia Tammsalu sõnul on päevakeskuse leiliruumi uuendamine oluline osa terviklikus parendustööde programmis, mistõttu pole lava eraldi remontimine paariks kuuks mõistlik.

Remont ei seisa päevakeskuse taga

“Tööde alguse venimine ei ole seotud päevakeskuse otsusega,” kinnitas Tammsalu, lisades, et kogu projekti viib läbi Riigi Kinnisvara AS, kelle korraldada on ka hanked.
“Ehitustööde konkreetsest algusest teavitame kohe, kui hankekonkursi võitja on kinnitatud ja leping sõlmitud,” lubas Tammsalu.

Tema sõnul saavad päevakeskuse külastajad remondini hügieeniteenuseid kasutada ka siis, kui leiliruum on suletud. “Kõigil senistel saunapäevadel on eesruumis dušid käigus ja pesemisvõimalused täitsa olemas,” kinnitas Tammsalu. “Vihasauna sõbrad on kogu vahepealse aja ja ka remondi ajal oodatud spordikeskuse sauna.”
Praegu saavad naised spordikeskuse sauna kasutada laupäeviti kell 12–16, mehed kell 17–21. Alates 20. septembrist on naised spordikeskuse sauna oodatud neljapäeviti kell 10–13, mehed aga reedel kell 10–13.

“Ka spordikeskuse sauna minekuks saab kasutada Kuressaare Hoolekande soodushindadega transporditeenust ning ka hooldaja pesemisel appi paluda,” rääkis Tammsalu.

Tiia Tammsalu pikema kommentaari avaldame reedese Saarte Hääle arvamusküljel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 060 korda, sh täna 1)