Raamatud tagasi viiviseta

Saare maakonna keskraamatukogul oli eilse seisuga 1062 võlglast. Lootuses neilt raamatud kätte saada kuulutas keskraamatukogu selle nädala viivisevabaks nädalaks, mis tähendab seda, et tasuda tuleb vaid “üles jäänud” viivised.

Raamatukogu direktor Anu Vahter ütles, et ehkki viivis, mis üle tähtaja käes hoitud raamatu eest tasuda tuleb, ei ole suur – 0,03 eurot iga päeva eest –, teab ta veel krooniajast juhust, kus makstav summa küündis 400–500 kroonini. Eelmisel nädalal tuli ühel lugejal loovutada näiteks 12 eurot.

Viiviseraha on ka raamatukogu eelarvesse sisse kirjutatud. “Kindlasti see distsiplineerib inimesi,” usub Vahter, lisades, et kui raamatud õigeaegselt tagastatakse, saavad neid laenutada ka teised lugejad, eriti oluline on see uudiskirjanduse puhul.

Sama leitakse ka teises maakonna raamatukogus – Orissaares –, kus lohakad lugejad viivist maksma peavad. “Meil on 0,03 senti viivist samuti selle aasta algusest kehtestatud, ent viivisevabu päevi pole veel välja kuulutama pidanud,” ütles Orissaare raamatukogu direktor Eha Trumm. Tema sõnul on viivise kehtestamise heaks kiitnud ka lugejad, sest nii ei pea soovitud teost väga pikalt ootama.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 31 korda, sh täna 1)