Elektrike äpardus: saared jäid 23 minutiks vooluta (4)

ALLAN MARJAPUU: “Ilmselt on Saaremaal kõik jätnud elektri eest tasumata ja enne võlgade maksmist elektrit siin sisse ei lülitata. Foto: Sander Ilvest

Leisi–Sikassaare liini elektritööde käigus juhtunud äpardus võttis paarikümneks minutiks elektrivoolu tuhandetelt Kuressaare, Orissaare, Muhu ja Valjala tarbijatelt.

Suurematest asulatest kadus elekter ootamatult eile pärastlõunal kell 14.26. “Katkestuse põhjustas 110 kV elektriliini väljalülitumine,” ütles Saarte Häälele Jaotusvõrgu juhtivspetsialist Villord Laul, kes ei osanud juhtunut pikemalt kommenteerida ja suunas kõne edasi süsteemihaldurile Elering.

Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Köster ütles, et elektri kadumise põhjustas äpardus, mis juhtus Leisi–Sikassaare elektriliinitööde käigus. “Liinijuhet tõmmati, see pääses kogemata lahti ja maandus Valjala–Sikassaare liini peale, mis oli pinge all ja toitis Sikassaare alajaama,” selgitas Köster. “Elering vabandab klientide ees tekkinud ebamugavuste pärast.”
Voolukatkestuse tõttu olid kaubanduskeskused ja toidupoed sunnitud kliendid pooleks tunniks ukse taha jätma. Auriga kaubanduskeskuses olnud inimesed pidid hoonest lahkuma varuväljapääsu kaudu.

Automaattanklatesse kiilusid autojuhtide pangakaardid ning kohvikukülastajad said tellimuste täitmist oodata ligi pool tundi kauem.
Kuressaare Neste tanklas parasjagu oma Ford Sierrat tankinud Allan Marjapuu rääkis, et jõudis tanklas pangakaardi parasjagu kaardipesasse panna, kui vool kadus. Mees helistas Neste klienditeenindusse, sealt paluti oodata, kuni vool tagasi tuleb või siis tuleb pangakaart annulleerida, “Ilmselt on Saaremaal kõik jätnud elektri eest tasumata ja enne võlgade maksmist elektrit siin sisse ei lülitata. Aga tegelikult pole see olukord sugugi naljakas. Vastupidi, väga ebameeldiv,” lausus Allan Marjapuu.

Kuressaare kesklinnas asuva Pritsumaja teenindajad seisid nõutult keset teenindussaali, sest klientide soove polnud elektri puudumisel lihtsalt võimalik rahuldada ja kohvi küsima tulnud turistile tuli vastata eitavalt.
Mooni tänaval asuva Säästumarketi kliendid said pimedas korvi pistetud kaupade eest ühes kassas siiski tasuda. Parasjagu toidukraami autosse laadinud Helgi rääkis, et kartis kõige rohkem, et ei õnnestugi kärutäie toidu eest kassas tasuda.

“Tulin täna Säästumarketisse, kuna siin on praegu palju allahindlusi. Ostukäru oli mul juba kaupa täis lapitud kui pood pimedaks läks,” rääkis Helga, kes mõtles juba kahjutundega, et peab kogu kauba riiulitele tagasi lappima.
“Selline asi, et terve linn korraga pime ja elektrita, on ikka hämmastav,” lisas naine.
Teistest poodidest ja asutustest välja aetud kodanikud ootasid tänaval, kuni elekter tagasi tuli. Kell 14.49 särasid lambid ja töötasid kassaaparaadid-arvutid taas kõigis vooluta olnud asulates. Voolukatkestus kestis 23 minutit ning tööd tegi Leisi–Sikassaare liinil Eesti Energia Võrguehitus.

Sandra Kahu, Kristjan Lukk, Janne Nurmik

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 718 korda, sh täna 1)