Vatileaks – skandaal Vatikanis. Kes paljastas Püha Tooli saladused? (1)

KURITARVITAS USALDUST: Paavsti kammerteener Paolo Gabriele (istub autojuhi kõrval) saatis oma peremeest mitmetel ametlikel visiitidel. Nüüd on aga selgunud, et mees väidetavalt kuritarvitas oma tööandja usaldust. Süüdi ei ole teda veel mõistetud. Foto: internet

Pärast Rooma paavsti kammerteenri Paolo Gabriele arreteerimist selle aasta mais on skandaal Pühas linnas üha enam hoogu juurde võtnud. Salajase teabe lekkimist Vatikani võimukoridoridest on Wikileaksi eeskujul hakatud kutsuma Vatileaksiks.

Intriigid, kadedus, reeturlikkus, salajase informatsiooni lekkimine – kõik see näeb välja justkui tõelises detektiivromaanis. Erinevus seisneb vaid selles, et kogu lugu pole välja mõeldud. See leiab aset tegelikkuses ja mitte kuskil kõrvalises kohas, vaid Kirikuriigis endas.

Dramaatiline kulminatsioon

Isik, kes paljastas maailmale Vatikani saladused, oli suure tõenäosusega Rooma paavsti Benedictus XVI üks usaldusisik, tema isiklik kammerteener Paolo Gabriele. Mitme kuu vältel olevat see mees kaasa aidanud, et avalikkuse ette jõuaks salainfo Vatikanis vohavast korruptsioonist, seal valitsevast rivaalitsemisest ja onupojapoliitikast, kuid ka sellest, et kavandamisel oli vandenõu eesmärgiga tappa Püha isa.

Mai viimastel päevadel aset leidnud Paolo Gabriele arreteerimine andis uue pöörde kogu skandaalile, mida ajakirjandus on analoogia põhjal Wikileaksiga hakanud kutsuma kas Vatileaksiks või siis Watergate’i eeskujul Vatikangate’ks.
Kammerteenri vahistamine on seni olnud kogu selle skandaalse loo kõige intrigeerivam moment. Põhjus on lihtne: kaua aega oli kogu Vatikanis just tema paavstile kõige lähemal seisev isik. Nii vähemalt väidab Saksamaal Bonnis asuva Katoliikliku uudisteagentuuri KNA (Katholische Nachrichtenagentur) peatoimetaja Ludwig Ring-Eifel.

Paolo Gabriele on Rooma paavsti lähikondlaste hulka kuulunud juba 2006. aastast alates. Itaalia parempoolne ajaleht Libero kirjutas, et see 46-aastane mees, kolme lapse isa, on vist ainuke isik, kes on Benedictus XVI näinud kõige intiimsemates olukordades, näiteks pidžaamas. Tema tööülesannete hulka kuulus Püha isa aitamine riietumisel, ta teenindas paavsti söögilauas ja valmistas ette paavsti magamisaset.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest. Telli leht siit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 312 korda, sh täna 1)