Kaunite kodude omanikke tunnustatakse Haapsalus (5)

KAUNIS KODU: Mati ja Ruta Tuum pojapoeg Mihkliga oma tunnustuse pälvinud kodu tagahoovis. Foto: Peeter Kukk

Saaremaa nelja kauni kodu omanikud lähevad pühapäeval Haapsallu president Toomas Hendrik Ilvese vastuvõtule.

Vabariiklikul konkursil “Eesti kaunis kodu 2012” valiti igast maakonnast välja 3–5 nominenti, keda president Ilves Haapsalu kultuurimajas tänab.
Saare maakonnast on välja valitud neli kaunist kodu, millest Kuressaares asub vaid üks – Ruta ja Mati Tuuma kodu Suve tänav 12. Kuressaare linna kaunite kodude valimisel eelmisel sügisel pälvis perekond Tuum esikoha.

“Igasugune tunnustus on hea – innustab jälle tegema. Kui sind nähakse, siis muidugi on hea meel, aga teisest küljest lähevad naabrid juba kadedaks,” naljatas Mati Tuum Saarte Häälele oma kodu edu kommenteerides.
Tuumade kahekorruselise kollase maja taga asub hoov, mida peremees oma kätega kaheksa aastat hooldanud ja korrastanud on. Tema sõnul on seal üle 50 eri liigi okaspuid ja ilupõõsaid, rääkimata muust huvitavast – tuuleveski, karukujud ja mõnus isetehtud katusealune.

Kõik algas sellest, kui Mati Tuum otsustas ükshaaval maha võtta hoovis kasvanud õunapuud ja asendada need ilupõõsastega. Põhjus oli tema sõnul lihtne: õunapuud ja marjapõõsad pandi kasvama nõukogude ajal, sest siis polnud midagi muud saada. Temale endale hakkasid aga hoopis ilupõõsad meeldima.
“Kui aed on korras, ega rohkem polegi vaja, aga mulle meeldivad need põõsad iga päevaga üha rohkem. Kui oled juba ühe istutanud, siis lihtsalt vaatad, kuidas ta kasvab,” rääkis Mati Tuum.

Tänu giididele on Tuumade tagahoovist osa saanud ka külalised, keda maja juurde on sõidutatud lausa bussitäite kaupa. Inimesi olevat seal käinud igasuguseid: nii selliseid, kes on põlvili langenud, käed kokku löönud ja öelnud, et siin on ju puhas paradiisiaed, aga ka selliseid, kes üldse sellest ilust aru ei saa.
Eesti kodukaunistamise ühenduse keskjuhatuse liikme Leo Filippovi sõnul leidub Saare maakonnas ilusaid ja aianduslikult väärtuslikke objekte palju, kuid selle aasta valik on hindamise tulemuste põhjal seesugune.
“Kõigi objektide siduv joon on pühendumine kodu välisruumile,” kirjeldas Filippov.

 

Teised nominendid

• Liilia ja Ivo Auliku Simmu talu Soonda külas Muhu vallas. Leo Filippov: “Suudetud on hoida ajaloolist ruumikasutust ja haljastust.”
• Liisu ja Ants Metsa Rannametsa talu Vintri külas Salme vallas. Filippov: “Õueruum ja elumaja sobivad kokku, kõik on loodusega tasakaalus. Tarkus on näha olemasolevat ja sealt edasi teha.”
• Käesla külaplats Kärla vallas. Filippov: “Tänu külakogukonnale taastati külale ajalooliselt oluline koht. Rahvas on selle oskuslikult ja funktsionaalselt kasutusse võtnud. Materjalid on kohalikud, säilitatud on vanu puid.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 831 korda, sh täna 1)