Saaremaa naiskodukaitsjad alustasid koostööd soomlastega

MEELDEJÄÄV KOHTUMINE: Kihelkonna naiskodukaitse ennesõjaaegse viimase esinaise Vassilissa Teäri tütar Asta koos abikaasa Heino Salumaaga (vasakul) ning vennapoja, reservkapten Jaen Teäriga meenutamas Siberi-aegu. Foto: Rita Loel

Kui siiani on naiskodukaitse Saaremaa ringkonna rahvusvaheline koostöö olnud suuresti liikmetevaheline, siis läinud nädalavahetusel pandi alus Soome kiltasisarete ja Saaremaa naiskodukaitsjate ühistööle.

Kui Eestis on vaid üks organisatsioon, naiskodukaitse, mis koondab riigikaitsest huvitatud naisi, siis põhjanaabritel on neid koguni 12. Need omakorda on ühinenud Naiste Valmidusliitu ning selle kaudu riigikaitseõppusi üle maa korraldavasse MPK-sse, selgitasid soomlased saarlastele oma vabatahtlike tegevust.

Näiteks on neil lisaks kiltasisaretega ühinemisele võimalik anda oma panus sõdurikoduliidus ja Lotta-Svärdi pärimusliidus ning õppida kõike, mis puudutab igapäevaturvalisust ja käitumist ekstreemsemates olukordades.
Soome vabatahtlike riigikaitsenaiste tegevusväli on väga lai – alustades pärimuste kogumisest ja ajaloo talletamisest, laskeharjutustel käimisest ning lõpetades kriisi- ja esmaabi ning massitoitlustamise harjutustega.

Muide, selgus, et kiltasisaret on juba aastaid kudunud sokke ka Soome ajateenijatele (nagu seda on teinud saarlased viimasel kolmel aastal). Vahe on vaid selles, et kuna Soomes võetakse poisid püssi alla jaanuaris, siis saavad nad kohe koos varustusega ka naiste kootud sokid. Eestis on siiani vaid saare naised ajateenijatele sokke kudunud ja kogunud.
Nädalavahetus Saaremaal möödus soomlastel aga kiiresti. Lisaks organisatsioone tutvustavale tegevusele käidi õhtupalvusel EELK Anseküla Maarja väikeses kirikumajas, kus jumalasõna luges naiskodukaitsjast kirikuõpetaja Anu Konks ning pühaliku tõotuse andsid värsked naiskodukaitsjad.

Lisaks uudistati Salme viikingilaeva, Säärel sõjaajaloomuuseumi, vaadati üle lennuväli, kust “Stalin Berliini pommitamas käis”, ning tutvuti teistegi saare naiste ajalugu ja saatusi puudutavate paikadega.
Eriliselt südamlik oli kokkusaamine Kihelkonna jaoskonna ennesõjaaegse viimase esinaise Vassilissa Teäri tütre Asta Salumaa koduõuel, kus räägiti küüditamisest – Asta ise sai Siberi tee kaks korda jalge alla võtta, 7- ja 16-aastasena. Külaliste auks lehvis majal Soome lipp ning hingeminevaid laule esitasid Asta koos kaasa Heino Salumaaga ja Asta vennapoeg, reservkapten Jaen Teär.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 309 korda, sh täna 1)