Kas teeme Ventspilsile ära? (14)

Mõni aeg tagasi avaldas Saarte Hääl poolt- ja vastuargumente kesklinna autodest vabastamise teemal. See oli jätk suvesaarlase Raul Öpiku arvamusartiklile, kus autor pakkus, et kui saaks mingi euroraha, võiks Tallinna tänava, raekoja esise platsi ja Lossi tänava katta keraamiliste kividega, nagu see on Tartus Rüütli tänaval ja Lätis Ventspilsi kesklinnas, ning vabastada linnasüdame lõpuks neljarattalistest sõpradest. Et kuidas küll linnavalitsus sellest aru ei saa?

Poolt- ja vastuargumendid olid nii emotsionaalsemad kui ka pragmaatilisemad, nagu ikka neil teemadel, kus selget, lõplikku tõde ju tegelikult pole.

Probleemiks on raha

Ma ei vastandaks suvesaarlasi kohalikele elanikele, ma ei näe, et kohaliku elaniku vajadusi arvestades peaks Kuressaare südalinn olema kuivik või suvitajatele teemapark. Oluline on see, et üks hästi toimiv linnasüda vastaks erinevatele ootustele. Ja ma nõustun täiesti sellega, et tänane linnasüda ei kasuta kaugeltki oma potentsiaali. Miks aga ei ole saadud mingit euroraha ja selle toel kaetud kõike kullaga? Arusaamaga, kust euroraha tuleb ja kuhu ta läheb, on nii, et seda kas on natuke või pole üldse.

Olles linnaarhitekti kohal neli aastat vastu pidanud, tean, kui lihtne oleks võtta seisukohta, kui raha ei oleks teema. Mis saab Kuressaare turust, väikevormidest, miks ei püstita linn skulptuure või ei lammuta kolemaju, millal ehitatakse lossisild või millal kaetakse endise Maapanga esine kruusaplats asfaldiga.
Ühel suveüritusel korraldatud rühmatöö ideid esitlenud Läänemaa arenduskeskuse juhataja Andres Huul leidis, et selle asemel, et kõikide vajakajäämiste puhul ühiskonnakorralduses omavalitsuse poole vaadata, võiksid ettevõtjad seljad kokku panna ja koostöös kitsaskohtadele lahendused leida. Kohal olnud ettevõtjad noogutasid nõustuvalt. Ärkame ka homme samas meeleolus!

Ei ole olemas euroraha, mida saaks laduda tänavasse. Ei anna katendi vahetamine ja liikluse sulgemine õdusat kesklinna. Aastate taguse ajaga võrreldes on külastajale atraktiivse linnasüdame kese liikunud Lossi tänavale. Võrreldes meluga seal, on keskväljak tühi. See on mitmete asjade kokkulangevuse põhjus. Jah, üks on kindlasti keskväljaku tänane nägu ja sealne liikluskorraldus, kuid ka hoonete omand, seisukord ja rendisuhted, seda nii keskväljakul kui ka Lossi tänaval.

Ühiselt õlg alla

Euroopa Liidu uus eelarveperiood annaks justkui uut lootust linnasüdame kordategemise osas. Eeloleva perioodi rahastusmeetmeid me veel ei tea, kuid Euroopa Komisjoni materjalidest võime aimata, et senisest enam pööratakse tähelepanu kaasneva hüve mõõdetavusele. Tõenäoliselt on meil vaja projekti, kus katendi vahetamine on vaid üks osa. Sellel projektil on jumet vaid siis, kui liituvad keskväljaku kinnisvaraenamuse valdajad, investeerides ka ise. Selle projekti tulemusena oleks uuendatud keskväljaku visuaalne ja funktsionaalne olme, südalinn saaks uusi funktsioone – A-klassi rendipindu, kaasaegsetele vajadustele vastavaid kaubanduspindu ja lahendatud oleksid liiklus- ja parkimisküsimused.

Kõlab mastaapselt, kuid Kuressaare-suuruses linnas võib ka väike sekkumine, sekkumise kõrval isegi vaid tark analüüs ja funktsioonide ringimängimine olemasoleval pinnal tekitada palju lisaväärtust.
Kas keskväljaku rekonstrueerimine klassikalise väljakuna toob sinna Lossi tänaval oleva kriitilise osa söögikohtadest või kas seda üldse ongi vaja? Äkki see, et Lossi tänav on selline, nagu teda täna näeme, ongi andnud keskväljakul ruumi pangafiliaalidele ja kindlustusseltsidele? Kas me siis üldse liikluse sulgema peame? Kas selle kõige valguses saame edasi minna aastaid tagasi koostatud keskväljaku rekonstrueerimisprojektiga, mis keskendus välikohvikutele, ja mis saab Kuressaare turust?

Lahtisi otsi on palju. Mis mind kõige rohkem hirmutab tulevase võimaliku protsessi juures, on vaba raha puudus ka erasektoris ja väikelinlik kretinism, kus konkurents välistab koostöö.
Tagasi tulles euroraha juurde, siis praegu oleks tark aeg huvitatud osapooltel koos läbi mõelda, mida tegelikult soovitakse, ja siis, kui võimalused taas avanevad, juba täispanga peale minna. Eks me kõik taha ju Ventspilsile väikestviisi ära teha.

Hannes Koppel
Kuressaare linnaarhitekt

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 82 korda, sh täna 1)